Hirdetés

A rigóról is kuruttyoltak

Székelyudvarhelyen és Csíkszentdomokoson tartották szombaton a IX. Kiskurutty Játéktanoda óvodásoknak szervezett közösségi játékprogram megyei fordulóját. A legkisebbeknek meghirdetett projekt célja a játékos tanulás. Az idei kiírás témáját Móra Ferenc versei és verses meséi ihlették.

Bíró István
Becsült olvasási idő: 2 perc
A rigóról is kuruttyoltak
A fekete rigóról szóltak a gyerekek a Kiskuruttyon. Játékos tanulás Fotó: Bíró István

A kisiskolásoknak szóló országos általános műveltségi vetélkedőt, az első Kurutty versenyt 1999-ben szervezte meg a Kurutty Oktatási és Művelődési Társaság (OMT), amelyet – a két járványos év kivételével – minden évben megtartottak. Ennek mintájára jött létre 2012-ben az első, óvodásoknak szóló Kiskurutty.

– Igény volt a pedagógusok és a szülők részéről a Kiskurutty elindítására, amelynek lényege, hogy a pedagógusok olyan tevékenységekkel keltsék fel a gyermekek kíváncsiságát, amelyek a tapasztalás, felfedezés és kísérletezés útján egyre jobban megismertetik a környező világot – mondta lapunk érdeklődésére Kurkó István, a Kurutty OMT elnöke.

Bíró István

Az idei Kurutty és Kiskurutty témái egyaránt Móra Ferenc művei köré csoportosultak. A IX. Kiskurutty játéktanodára hét megyéből – Fehér, Kolozs, Szeben, Bihar, Maros, Kovászna és Hargita – 65 csapat nevezett be. A körzeti forduló március 16-án volt más-más helyszínen. Hargita megyében Székelyudvarhely, Székelykeresztúr, Csíkszereda (2 helyszínen), Csíkcsicsó, Gyergyószentmiklós, Gyergyóditró adott otthont a megmérettetésnek.

A megyei fordulót szombaton, Székelyudvarhelyen és Csíkszentdomokoson szervezték. A csíkszentdomokosi helyszínen három csapat mérhette össze tudását: a gyergyószentmiklósi Csillagszeműek, a gyergyóditrói Katicák és a csíkszentdomokosi Vihanckák.

– A megyeközi fordulón nyolc csapat fog részt venni, május 24–25-én Sepsiszentgyörgyön. A játéktanoda nem más, mint játékokba integrált tanulási tevékenységek összessége. Mondhatjuk alternatív tanulási formának, gyakorlati tudásszerzésnek. A játékosságra próbálunk összpontosítani, nem a versenyre – mutatott rá Márton Kinga, a Kiskurutty ötletgazdája és szervezője.

Bíró István

A Kiskurutty megyei fordulóján a Gyöngyöm Gyuri, illetve Búcsúzik a rigó Móra-versek biztosították az irodalmi anyagot. A játékpróbák a versek köré csoportosultak. A csapatindulók eléneklése vagy elmondása után a legkisebbek a fekete rigóról tartottak kis tudományos előadásokat, elkészítették Gyöngyöm Gyuri paripáját, majd paripafogó játékkal zárták a napot.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!