Hirdetés

Kétszáz éves a csehétfalvi templom

Kétszáz évvel ezelőtt készült el a csehétfalvi unitárius templom az Egy igaz Isten dicsőségére és szent fia, az Úr Jézus tiszteletére – ahogyan azt a mennyezetre felfestett néhány sor is idézi.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 5 perc
Kétszáz éves a csehétfalvi templom
Ünnepeltek. Bizakodva tekintenek a jövőbe Fotó: Hadnagy Éva

E jeles évforduló alkalmából gyűltek össze nemcsak a falubeliek, hanem a határokon innen és túlra elszármazottak is, hogy közösen ünnepeljenek. Zsúfolásig teltek a templompadok, és együtt még szebben hangzottak az imádságok is. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Ft. Kovács István, a Magyar Unitárius Egyház püspöke, de megyei és helyi elöljárók is együtt ünnepeltek a közösséggel. A szószéki szolgálatot a püspök végezte. Ünnepi gondolataiban öröme kifejezése mellett elmondta, példaértékű a helyi közösség munkája, összefogása, amellyel építették egykoron ezt a templomot, a saját gondjukat, bajukat háttérben hagyva tettek a közösségért, a megmaradásért. Munkájuk példaértékű a ma emberének is.

– Itt vannak ma azok is közöttünk, velünk ünnepelnek, akik előttünk jártak, kezük munkája itt van ezekben a falakban, és imádságuk két évszázadon át megőrizte hitüket, közösségüket. Érintsen meg bennünket, most – akik itt vagyunk – az a lelkesedés, amely áthatotta az elődöket, higgyük el, hogy a csoda megteremthető, csak tőlünk függ. Adjunk hálát azért, hogy ezt a templomot nemcsak megépítették, hanem megtöltötték élettel és megőrizték az utókor számára is, Isten dicsőségére – fogalmazott Kovács István, a Magyar Unitárius Egyház püspöke. A prédikációt követően Lőrinczi Lajos helyi lelkész – aki egyben a Magyar Unitárius Egyház közügyigazgatója is – köszöntötte az egybegyűlteket, és röviden ismertette a kétszáz éves templom történetének főbb mozzanatait. Megtudhattuk, hogy már a mostani előtt is volt templom a településen, amelyet rossz állapota miatt lebontottak, köveit felhasználva építették fel az újat és a templom tornyát is. A torony a talajmozgások miatt elmozdult az évszázadok során, így a csehétfalviak is ferde toronnyal büszkélkedhetnek. Az elmúlt évben – ötven év után – fedték újra a zsindelyes tornyot, idén pedig a templom tetőszerkezete is megújult a vallásügyi államtitkárság, Hargita Megye Tanácsa és számos jóakaratú ember segítségének, munkájának köszönhetően. A beszámolókat és a köszöntőket követően a helyi születésű, Sepsiszentgyörgyön élő Balázs Antal fafaragó mester adományozott egy általa készített kopjafát az egyházközségnek a kétszáz éves évforduló alkalmából.

 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!