Hirdetés

155 éve őrzik a magyar zenét és kultúrát

1868. április 2-án alakult meg a székelyudvarhelyi Székely Dalegylet Férfikórusa. Az elmúlt 155 év alatt 1500 fellépést, körülbelül 70 ezer megtett kilométert és számtalan megnyert díjat, oklevelet, serleget tudhatnak magukénak. Szombat délután nekik, értük szólt dalok szárnyán a köszönet és a hála.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 2 perc
155 éve őrzik a magyar zenét és kultúrát
Szavak helyett dalszóval. Jubileumi ünnepség Fotó: Hadnagy Éva

Zsúfolásig megtelt szombat délután a székelyudvarhelyi Művelődési Ház, ahol 155. születésnapját ünnepelte a Székely Dalegylet Férfikórusa. Az ünnepeltek a Babits Mihály Mindenik embernek a lelkében dal van szerzeményét énekelve vonultak színpadra, hangos taps kíséretében, majd a zászlóceremónia következett. Az ünneplő közösséget elsőként Albert Mátyás, a Székely Dalegylet Férfikórusának elnöke köszöntötte. Ünnepi beszédében elmondta, a Kárpát-medencében nincs még egy ilyen nagy múltú férfikórus, mint a Székely Dalegylet, erre pedig méltán büszkék lehetünk mindannyian. Mint mondta, hálájukat és tiszteletüket egyaránt szeretnék kifejezni ezúttal is a mindenkori vezetőknek és dalosoknak, hogy kitartottak az évek, évtizedek során.

– A kezdetekben sem volt egyszerű az élet, ahogy most sem az, de érezték, tenni kell valamit, maradandót kell alkotni, olyant, aminek összetartó ereje van. A dalnak pedig éltető ereje van

– fogalmazott ünnepi gondolataiban Albert Mátyás, aki a kórus több mint másfél évszázados történetébe is betekintést nyújtott. Elmondta, tagjaik tisztelik és odafigyelnek egymásra, így érhették meg a 155 éves fennállásukat. Kiemelte, vannak olyan tagjaik, akik 30-40 vagy akár 50 éve járnak a kórusba a sok nehézség ellenére is.

– Mennyi idő, mekkora kitartás van ezekben a dalosokban? Büszkék vagyunk rájuk, mert rendíthetetlenek. Sok mindenről lemondtak a sok próba, fellépés miatt, hogy tanuljanak, ápolják a múltat és éltessék a jövőt. Köszönet érte mindenkinek – mondta a kórus elnöke.

Végezetül pedig arra biztatott minden jó hangú, énekelni akaró és szerető férfit, hogy csatlakozzanak kórusukhoz, hogy a magyar nemzet fennmaradását dalaikon keresztül éltetni tudják még a következő nemzedékek is. A beszédek sorát Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere folytatta, majd a város nevében egy képzőművészeti alkotást ajándékozott a 155. születésnapot ünneplő kórusnak a tisztelet és elismerés jeleként. Gyombolai Péter Vince, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának konzulja és Szász Jenő miniszteri biztos is köszöntötte a jubileumot ünneplőket, elkötelezett munkájukért elismerésüket fejezve ki.

Az ünnepi műsor keretében elsőként a Győri Pedagóguskórus dalolta el jókívánságait a születésnapot ünneplőknek, akiket dalostestvéri kapcsolat 1996 nyara óta fűzi a Székely Dalegylet Férfikórusához. Őket a Törökbálinti Lendvai Károly Férfikórus előadása követte, akikkel több mint harmincéves kapcsolatot ápolnak. A vendégkórusok előadása után léptek színpadra az ünnepeltek, szólt a dalok szárnyán a köszönet és a hála. A jubileumi ünnepség végén a három egyesített kórus Huszka Jenő Kossuth levele című művét éneklték el közösen.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!