Új magyar nemzeti kutyafajtát jegyeztek be

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Új magyar nemzeti kutyafajtát jegyeztek be
Fotó: Hukosz - Magyar Ebfajták Szövetsége/Facebook

A Magyar Kutyások Szövetsége hivatalosan is új magyar nemzeti kutyafajtának ismerte el a sinkát – tájékoztat Facebookon a Magyar Ebfajták Szövetsége (HUKOSZ). A Hortobágy pásztorainak körében született fajta immár a pumi, puli, mudi, kuvasz, vizsla és komondor sorába lépett. 

A HVG cikke szerint a sinka kutyafajta különleges helyet foglal el a magyar állattenyésztés történetében. Ez az energikus és rendkívül munkaképes pásztorkutya gyorsan népszerűvé vált a Hortobágy pásztorai között. Az új fajta kialakítása tudatos tenyésztési munka eredménye, amelyben keverék kutyák, boxerek, német juhászkutyák és a helyben ismert „bika” névre hallgató kutyák vettek részt. A pásztorok célja egy olyan kutya megalkotása volt, amely tökéletesen alkalmas a Hortobágy zord környezetének kihívásaihoz való alkalmazkodásra.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

A sinka elnevezés a kutya sima szőrű megjelenéséből ered, és a fajta nevét is ez a jellegzetesség ihlette. A kutyák izmos, arányos testfelépítésűek és kimagaslóan mozgékonyak, ami különösen alkalmassá teszi őket a pásztorkutya feladatokra. A sinkák már egészen fiatalon, öt hónapos koruktól kezdve bekapcsolódnak a munkába, hiszen a magyar szürkemarhák és juhok terelése komoly felkészültséget igényel.

A fajta különlegessége, hogy rendkívül jól tanítható, de magas energiaigénye miatt nagy mozgásteret igényel. A pásztorok szerint a sinka számára ideális a nagy kert vagy tágas udvar, és nem javasolják a városi lakosságnak házi kedvencként való tartását. A sinka természetéből adódóan folyamatos foglalkoztatást igényel, és bár hűséges és barátságos a gazdájával, az idegenekkel szemben inkább tartózkodó.

A sinka fajta jelenlegi állománya 1000-2000 példány körüli, amit a pásztorok optimálisnak tartanak a fajta fennmaradása szempontjából. A fajtát leginkább azok a gazdák választják, akik nagyra értékelik a kutya munkaképességét és kivételes alkalmazkodóképességét a környezeti kihívásokhoz.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!