Hirdetés

Székelykapu-építőkészletet gyárthat a LEGO

Székelykapu lehet a LEGO egyik építőkészlete, ha sikerül összegyűjteni tízezer szavazatot. Egy sepsiszentgyörgyi fiatal, Kerestély Koppány – kihasználva a LEGO Ideas felület lehetőségeit – megtervezte, elkészítette, lefotózta és regisztrálta ötletét, és ha megfelel minden kritériumnak, a népszerű játékkészítő cég forgalmazni fogja a székelykapu építőkészletet.

Péter Ágnes
Becsült olvasási idő: 6 perc
Székelykapu-építőkészletet gyárthat a LEGO
Székelykapu legókockákból. Hivatalos építőkészlet lehet Fotó: Kerestély Zita

A LEGO hivatalos építőkészletként adhatja ki a sepsiszentgyörgyi Kerestély Koppány által tervezett és közel ezer legókockából megépített miniatűr székelykaput, ha sikerül tízezer szavazatot összegyűjteni.

A világszerte ismert és közkedvelt építőjátékot gyártó cégnek, a LEGO-nak a LEGO Ideas nevű felületén

bárki regisztrálhat saját építőkészlet-ötletet, és ha ez megfelel a szabályzatnak, illetve kellő mennyiségű szavazatot kap a terv, akkor a LEGO elkészíti és forgalomba hozza.

Ezt a lehetőséget ragadta meg Kerestély Koppány, hogy világszerte ismertté tegye a székelykaput.

– Már gyerekkoromban imádtam a legókat, több készletem is volt. Bár ekkor még inkább az instrukciókat követve építettem össze a szetteket, azért szerettem a már meglévő kockákból is valami újat alkotni. A LEGO pedig megteremtette a lehetőséget, hogy a legózás mint hobbi ne csak gyerekek számára legyen élvezetes, hanem a felnőtteknek is, hiszen ma már számtalan, több ezer elemből álló készletek is megvásárolhatók, mint például a Titanic, a Colosseum, a New York-i Szabadság-szobor vagy épp a sydney-i operaház. Mivel szeretek alkotni, kreatívkodni, egyszer csak megszületett bennem az ötlet, hogy tervezek egy székelykaput, hogy a könyvespolcom dísze legyen, ugyanis bár jelenleg Budapesten élek, Székelyföldön, Sepsiszentgyörgyön születtem, és büszke vagyok a gyökereimre, arra, hogy székely vagyok – közölte lapunkkal Kerestély Koppány.

Mint mondta, ekkor még nem gondolt arra, hogy feltöltse a tervet a Lego Ideas oldalra, de olyan sok pozitív visszajelzést kapott családjától, barátaitól, hogy végül hallgatott a tanácsukra. Hozzátette, hogy kisebb kutatómunka után megbizonyosodott arról, hogy eddig még senki nem töltött fel az oldalra legókockákból álló székelykaput.

– A könyvespolcomat díszítő székelykaput közel ezer darabból építettem a saját, már meglévő szettjeim elemeiből, illetve több internetes oldalról is rendeltem hozzá pluszdarabokat.

Rengeteg munkaórám van benne, a legnagyobb kihívást a tető megtervezése jelentette, nagyon nehezen találtam meg azokat az elemeket és azt az összeépítési technikát, amely visszaadja a valódi kinézetét.

Párhuzamosan készítettem egy virtuális változatot is egy, a LEGO által támogatott tervezőprogram segítségével. Ebben a programban ugyanis megtalálható minden olyan elem, amelyet a LEGO az évek alatt legyártott – osztotta meg Kerestély Koppány a részleteket.

Kerestély Zita
Ahogyan a LEGO Ideas felületen olvasható, bárki regisztrálhat saját ötlettel, amelyre tízezer szavazatot kell gyűjteni, hogy meg is valósuljon. Ha viszont nincs elegendő támogató, akkor törlik a tervet az oldalról, ezért a beérkező szavazatok mennyiségét időintervallumokhoz, mérföldkövekhez kötötték. A szabályok szerint a terv regisztrálása után hatvan nap alatt legalább száz szavazatnak kell érkeznie, hogy továbbra is a felületen maradjon a terv. A következő egy évben legalább ezer szavazatnak kell érkeznie, további hat hónap alatt ötezernek és újabb fél év alatt el kell érnie a tízezres szavazati számot, hogy megvalósuljon.

Kerestély Koppány elmondása szerint előbb családja, barátai népszerűsítették a tervet, de később a kezdeményezést megosztották több LEGO tematikájú, illetve erdélyieket és székelyeket összegyűjtő csoportban a közösségi médián.

– Bár nagyon bíztam benne, hogy tetszeni fog az embereknek, nem gondoltam, hogy ekkora visszhangja lesz. Csupa pozitív visszajelzést kaptam – fűzte hozzá.

Ahhoz azonban, hogy a LEGO szakértői elfogadják a tervet, több kritériumnak is meg kell felelnie. Maximum háromezer darabból állhat, már meglévő elemekből kell elkészíteni, nem alapulhat más szellemi tulajdonon, sem harmadik fél licencén, sem más játékgyártó meglévő produktumán. Akkor is visszautasíthatják a tervet, ha obszcén és erotikus, vagy ha alkohollal, drogokkal, vallási utalásokkal, második világháború utáni háborúzással, belső nézetű lövöldözős videójátékokkal kapcsolatos.

Ha minden feltételnek megfelel a terv, a LEGO szakemberei továbbfejlesztik, és kiadják hivatalos építőkészletként. A készítő a termék nettó árbevételének az egyszázalékos jogdíját kapja meg, illetve tíz példányt az építőkészletből.

– Nekem az jelenti a legnagyobb nyereményt, ha világszinten ismertté tehetem a székelykaput, a székelység egy igazi örökségét. Ha a LEGO Ideas szabályai szerint kiadják a szettemet, akkor megkapom a nettó árbevétel egy százalékát. Viszont hangsúlyozni szeretném, hogy én egyáltalán nem a pénzért terveztem meg és töltöttem fel a szavazófelületre a tervemet, hanem azért, hogy világszinten is hangot adjak a székelységnek, hogy megmutassuk a világnak, hogy Erdély, Székelyföld teljesen más világ, mint amit a filmekben mutatnak róla – mutatott rá Kerestély Koppány.

A LEGO Ideas weboldalon a szavazáshoz regisztrálni kell, a terv Szekler Gate (Székelykapu) néven található meg, ide kattintva. Kerestély Koppány november elsején tette közzé tervét a felületen, és cikkünk megjelenésekor már több mint nyolcszázan szavaztak rá.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!