Hirdetés

Székelyföldről is várják a résztvevőket

Sajtótájékoztatón hozták nyilvánosságra Fehér megye legnagyobb magyar rendezvényének programját. A nyolcadik alkalommal megszervezett eseményt 2024. június 19. és 23. között tartják, a fő helyszín ezúttal is a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium.

HN-információ
Becsült olvasási idő: 5 perc
Székelyföldről is várják a résztvevőket
Nagyenyed és híres kollégiuma madártávlatból Fotó: Bethlen Gábor Kollégium/Fb

A Fehér Megyei Magyar Napok lelkes szervezőcsapatát az ötletgazda Lőrincz Helga, Nagyenyed alpolgármestere és Szőcs Ildikó, a Bethlen Gábor Kollégium igazgatója képviselték. Az alpolgármester elmondta: az ötnapos rendezvény követi az előző kiadás forgatókönyvét: tematikus napok keretében igyekszik minél változatosabb, minden korosztályt megszólító programot kínálni, amely rávilágít a helyi értékekre és kulturális örökségre, egyszersmind igényes szórakozást ígér a résztvevőknek. A rendezvény a jelesebb évfordulókra is reflektál majd, hiszen 240 éve született a kollégium legjelesebb diákja, Kőrösi Csoma Sándor, 320 éve történt Nagyenyed negyedik elpusztítása, amelyről a 120 évvel ezelőtt elhunyt Jókai is megemlékezik A nagyenyedi két fűzfa című elbeszélésében.
Az alpolgármestertől megtudtuk: az első kiemelt programpont a Maros Művészegyüttes fellépése lesz szerdán, csütörtök pedig „fiatalos” nap lesz, a tornavizsgával és koncerttel. Pénteken a hagyományokra fókuszálnak, ekkor kerül sor a kollégium volt diákja, Antal Tibor gyimesinépviselet-bemutatójára. Szombat délelőtt sportrendezvények, délután könyvbemutatók lesznek, vasárnap pedig istentisztelet, horgász- és halászléfőző-, valamint íjászverseny szerepel a programban. 


Hirdetés


Természetesen nem hiányoznak majd a nagyobb koncertek és egyéb meglepetések sem, de az alpolgármester szándékosan nem árulta el ezeket, hanem arra kérte az érdeklődőket, hogy sűrűn kövessék a magyar napok Fa­cebook-oldalát, ahol naponta új információkkal igyekeznek felkelteni az érdeklődést a rendezvény iránt (www.facebook.com/fe­her­me­gye­i­ma­gyar­napok).

– Nyolcadik alkalommal áll össze a csapat, megnőttünk, megerősödtünk és megbátorodtunk. Reményeink szerint a magyar napokon, egy nehéz kampány után, a június 9-i győzelmet is megünnepelhetjük majd, Nagyenyedtől az Európai Unióig mindenhol!

– hangsúlyozta Lőrincz Helga.
Szőcs Ildikó, a Bethlen Gábor Kollégium igazgatója elmondta: indulásától kezdődően a Bethlen-kollégium volt a magyar napok fő helyszíne, de az alma mater nemcsak a teret, hanem az önkéntes tanárai és diákjai révén a humán erőforrást is biztosította az eseményhez.

– A rendezvény célja, hogy összekovácsolja a közösséget, hiszen egymásba kapaszkodva tudunk csak jövőt építeni Erdélyben

– hangsúlyozta az igazgató, hozzátéve: a fenti okból nemcsak a Fehér megyeieket várják szeretettel, hanem a máshonnan érkezőket is.
A szervezők nem biztosítanak szállást, viszont Nagyenyeden vagy a 25 km-re fekvő mesés Torockón több panzió várja a turistákat, csak idejében le kell foglalni a helyeket.


Basa Emese, NagyenyedHirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!