Négyszarvú Jákob-birkák a babusgatóban

Levélbontás
Négyszarvú Jákob-birkák a babusgatóban
Jákob-birka az állatsimogatóban Fotó: Babusgató/Fb

A közelmúltban a ze­te­­váraljai babusgató állat­állománya két négyszarvú Jákob-birkával gyarapodott. 
Angliában, az írott források szerint már az 1700-as évektől tenyésztik a négyszarvú Jákob-birkákat, mert védik a nyájat az idegenek és a ragadozók ellen. Igaz, nem ugatnak és harapnak, hanem döfnek.  
Kultúrtörténeti érdekesség, hogy ezekről a foltos birkákról a Tóra részletesen ír. Amikor Jákob leendő apósánál pásztorkodott, hogy ezért Rákhel lányát neki adja feleségül, fizetségül ilyen foltos bárányokat kapott, és ezzel a nyájjal tért vissza Kánaánba. Ma ezért hívják ezt a négyszarvú patást Jákob-birkának.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


A XX. század végén Anglián kívül már csak elvétve volt található egy-két példány belőlük. Ekkor határozta el a Kanadában élő Lewinsky házaspár, hogy a szerintük izraeli származású állatokat vissza kellene honosítani a Szentföldre (a tudomány szerint Sziria az őshazájuk). Nagy nehezen fajállatokat szereztek be, és ezután egy kis nyájat sikerült szaporítaniuk. Tizenegy repülőgép szállította őket Izraelbe 80 000 dollárért. Ma ezek a birkák az ország egyik turisztikai látványosságát képezik. Máskülönben nemcsak ők, de a foltos gyapjújuk is meglehetősen drága. Ugyancsak borsos ára van a szarvukból készített zsidó kürtnek, a sofárnak, amivel a zsidó újév kezdetét jelzik.
Manapság az USA-ban a tehetősebb családok házi kedvencként vásárolják ezt a bibliai nevű, ősi fajtát. 

Wohlfart Zoltán, Csíkszereda





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!