Hirdetés

Játékosan a 800 éves ferences lelkiségről

A Ferences ki mit tud vetélkedő után újabb játékra hívja a IV–X. osztályos diákokat az Erdélyi Ferences Rendtartomány Gyűjtőlevéltára.

Bíró István
Becsült olvasási idő: 3 perc

A decemberig tartó vetélkedő célja a játékos feladatok által közelebb vinni a diákokhoz a ferences lelkiséget, különösen az idén 800 éves Megerősített Regula és az első betlehemes, Grecció részleteire összpontosítva. A feladatokat a Vasárnap című újság, a RomKat.ro portál és a Hargita Népe minden hónap elején közli. A megoldásokat pedig az adott hónap végéig várják a szervezők.

Több évfordulót is ünnepel 2023-2026 között a ferences nagycsalád. Ehhez kapcsolódva ismét játékra, együtt tanulásra hívja a kreatív feladatok kedvelőit az Erdélyi Ferences Rendtartomány Gyűjtőlevéltára.  
– Célunk, hogy február és december között – a nyári szünidő kivételével – a különböző játékos feladatok által közelebb vigyük a diákokhoz a ferences lelkiséget, különösen is az idén 800 éves Megerősített Regula és az első betlehemes, Grecció részleteire összpontosítva. A változatos feladatok célja, hogy minden érdeklődőben elmélyítse és/vagy új adalékkal gazdagítsa mindazt, amit eddig tudott, vagy még nem ismert a ferencesekről – közölte Jonica Xénia, a játék szervezője, a rendtartomány gyűjtőlevéltárosa. Kiemelte: várják a IV-X. osztályosok egyéni vagy 3 fős csoportjainak jelentkezését.
– A havi feladatokat a hónap első vasárnapján közöljük nyomtatva a Vasárnap című és a Hargita Népe napilapban, elektronikusan pedig a RomKat.ro és a hargitanepe.ro oldalon, illetve a Ferences programok és az Erdélyi Ferencesek Facebook-oldalon. A megoldásokat pedig a hónap végéig, azaz 30-ig szükséges beküldeni – mondta a levéltáros.
A megoldásokat postán az Oficiul Provincial al Franciscanilor – Ferences centenárium játék, Mun. Cluj-Napoca, str. Emile Zola, nr. 4, 400112, jud. Cluj címre vagy az ofmjatek@gmail.com címre várják. Elég csak az egyikre beküldeni. A diákok jutalma a lelki és szellemi fejlődés és számos egyedi ajándék.
– Hívunk-várunk minden diákot nagy ferencesi lelkülettel is! – hangsúlyozta Jonica Xénia, aki az első hónap feladatát is ismertette, amely nem más, mint a Megerősített Regula szövegével való ismerkedés.
Feladat: A Regula csupán 12 pontból, szabályból áll – a teljes szövegrészt megtaláljátok az alábbi weboldalakon:
– erdélyi ferencesek: www. ofm.ro: Szent Ferenc – Írásai – Megerősített Regula
– vagy Assisi Szent Ferenc művei: ez egy Word-dokumentum – letöltés után keressétek ki a Megerősített Regula címet
– amennyiben az említett helyeken nem találjátok, akkor írjatok az ofmjatek@gmail.címre, és örömmel elküldjük a szöveget!

1. A 12 Regula-pontból válassz ki három olyan pontot, ami különösen tetszik, és foglald össze saját szavaiddal.
2. Írj ki legalább három-öt olyan ismeretlen fogalmat, amivel most találkoztál először, és a következő alkalommal megírjuk a magyarázatát!

Örömteli kutakodást és sikerélményt kívánunk!

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!