Hirdetés

Háttértámogatás, fejlődés és kapcsolatépítés

A Csíki Vállalkozók Egyesülete (CsVE) az idén ünnepelte megalakulásának tizenharmadik évét. Márk-Csucsi Róbert, az egyesület vezetője szerint hosszú és fáradságos út vezetett idáig, de mára már több mint száz vállalkozás tagja a szervezetnek, akik számára az érdekképviselet mellett nagyon is konkrét előnyöket tudnak biztosítani.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 9 perc
Háttértámogatás, fejlődés és kapcsolatépítés
Fotó: László F. Csaba

– Több mint egy évtizede működik a Csíki Vállalkozók Egyesülete. Vázoljon egy rövid ívet a kezdetektől a jelenig. 

– A CsVE-t tizen-egy­néhány vállalkozó alapította, az évek során exponenciálisan fejlődött mind a programkínálat terén, mind anyagi értelemben, mind pedig a taglétszámot tekintve. Számtalan rendezvényünk a gazdaság aktualitásaira reflektál, mind például a jogi környezet, a számviteli és az adópolitika változtatásai, munkaügyi és munkavédelmi kérdések. Más programjaink a vállalkozók közötti kapcsolatteremtésre és az üzleti lehetőségek felkutatására teszik a hangsúlyt. A Fiatal Vállalkozók Fóruma rendezvényünk célcsoportja a kezdő vállalkozók vagy vállalkozni óhajtó fiatalok. Meghívottjaink – a szakma elismert képviselői – naprakész és kézzelfogható javaslatokkal, információk­kal és ötletekkel segítik a résztvevőket. Azt szeretnénk, hogy a jövő vállalkozói sokkal képzettebbek, tudatosabbak és felelősségteljesek legyenek. Képviseljenek egy olyan vállalkozói kultúrát, amelyben fontos a hitelesség, szavahihetőség és a tisztesség, fontos a cél, de mellette az ember is. A Katalin-bál jótékonysági rendezvényünk tavaly volt tízéves: mindig közösen szervezzük meg Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusával, és a felajánlott összegekből a csíki közösség számára fontos terveket finanszírozunk. A tavaly összegyűlt több mint százezer lejjel a megyei kórház ideggyógyászati osztályát, a megyei mentőszolgálatot, valamint a mozgássérültek megyei egyesületét segítettük, azért szociális és egészégügyi ügyeket, mert hisszük, hogy így tudunk egy picit segíteni minden itteni emberen. Ez a cél: helyi vállalkozók helyi ügyekért! 

– Hogy alakul a taglétszám?

– Büszkén mondhatom, hogy jelenleg 105 vállalkozás tagja az egyesületünknek. Vannak közöttök mikro-, de akár kezdő cégek is, kis és közepes és igazán nagy forgalommal bíró vállalkozások is. Ha a tagjaink által foglalkoztatottak számát összesítjük, akkor mondhatjuk, hogy 2600 főt is képviselünk, de ha azt mondom, hogy 2600 család, akkor mindjárt 7800–8000 személyt. Tagjaink összesített forgalma az elmúlt hat évben megduplázódott, 600 millió lejről  a 2022-es adatok alapján 1,3 milliárd lejre nőtt. A számok segítenek szembenézni önmagunkkal. Mutatják, hogy sok vállalkozó itt éli mindennapjait, nem panaszkodik, nem jajveszékel, teszi a dolgát, és halad a kitűzött célok felé. Ha kérdezik, elmondja a véleményét, és önzetlenül segít a lehetőségeihez mérten.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

– Mi indokolta az egyesület alapítását? 

– Igény volt vállalkozói részről, hogy önszerveződővé váljanak, vállalkozói érdekvédelmi és érdekegyeztető képviselet szerveződjön, így alakult meg a CsVE. Elődeim létrehozták az  IT és a digitalizáció területén tevékenykedő cégek számára az IT Plus Klasztert. Ennek a fejlődési folymatnak az egyik eredménye a Digitális Székelyföld konferencia is. Nem volt mindig így, de mára az egyesület stabil anyagi háttérrel rendelkezik, köszönhetően a tagsági támogatásoknak és pályázatoknak.

– Milyen előnyökkel jár a CsVE-hez való csatlakozás? 

– Néhány évvel ezelőtt, amikor átvettük a kollégáimmal az egyesület vezetését, a hiányosságok pótlására törekedtünk, csapatot szerveztünk, az egyesület népszerűsítésére figyeltünk, vállalkozóinknak és a gazdaság iránt érdeklődőknek szakmai programokat szerveztünk. Egy aktív és együttműködő vállalkozói közösséget szeretnénk a városban kialakítani. Érdemes hozzánk csatlakozni, mert eseményeket, találkozókat, tájékoztatókat szervezünk, ezeken olyan naprakész és alkalmazható információk, tippek, megoldási lehetőségek jutnak el hozzájuk, amelyek különben nehezen vagy egyáltalán nem. A tagoknak ingyenes vagy kedvezményes belépést biztosítunk. A kapcsolati tőke bővítésének is nagyon fontos terepe lehet a CsVE: számtalan eseményt kínálunk, ahol megismerhetik egymás tevékenységeit, termékeit és új üzletet köthetnek. Több esetben közös beszerzéseket bonyolítottunk le, például üzemanyag és villanyáram terén, mivel nagy mennyiségben sokkal kedvezőbb áron szerezhetjük be ezeket. Jelenleg is aktív a közös üzemanyag-beszerzésünk, a cégek, akik a kiadásaik csökkentésén gondolkodnak, csatlakozhatnak. Honlapunk, a csve.ro részletes tájékoztatást ad erről is.

– Kik csatlakozhatnak? 

– Elsősorban a Csíkszeredában és vonzáskörzetében lévő cégek és vállalkozások Marosfőtől egészen Tusnádig. Kezdetben ennyi az elvárás. Az már íratlan szabály, hogy tagjaink olyan személyek legyenek, akik erkölcsileg, etikailag és morálisan is megfelelnek az egyesület elvárásainak, akik tevékenysége stabil és kiszámítható, hosszú távon gondolkodnak,  az üzletkötés során a korrektséget, a tisztességet képviselik, és ekként cselekszenek a hétköznapokban is. Partnereikkel, munkavállalóikkal szemben helyesen járnak el, és nem közömbösek a közösségi ügyek iránt sem, valamint készen állnak tenni is érte.

– Milyen kihívásokkal kell szembenézzen és miben kell partnereiknek segítséget nyújtson ma a vállalkozói egyesület?

– Folyamatosan változik a gazdasági és jogi környezet, a vállalkozóknak igazodni kell. Igaz ez a helyi, regionális, országos, de az EU-s környezetre is. Bőven van, amire reagáljunk, amiről workshopokat és megbeszéléseket folytassunk, azért, hogy a vállalkozókat segíthessük.  Az egyik legfrissebb példa az e-számla év eleji bevezetése, ami a kis- és közepes vállalkozások életét a feje tetejére állította. 

– Milyen a más térségekben működő vállalkozói szervezetekkel az együttműködésük? 

– Hiányosság volt e téren, de mára ez megváltozott, és ebben a CsVE zászlóvivőnek bizonyult. Alkalmas a konjunktúra az együttműködés kiaknázására és közös projektek szervezésére. Székelyföldön 7 vállalkozói egyesület tevékenykedik, és kezdetben alig tudtunk egymásról. Ma már rendszeresen találkozunk, partnerségek mentén gondolkodunk. Tagjai vagyunk országos vállalkozói szervezeteknek is, ahol magasabb szinten tudjuk képviselni az egyesületi érdekeket.Dédelgetett álmaink között szerepelt egy olyan internetes platform létrehozása, amely az erdélyi magyar vállalkozók közös online tere, ahol együtt tudnak dolgozni, egymásra találhatnak, megadatik a közös üzletszerzés lehetősége. Ennek a munkának az anyagi terhét a marosvásárhelyi St. Georgius egyesület vállalta magára, ezzel támogatva a Székelyföldön és Erdélyben működő vállalkozásokat. A cegek.ro oldal, mint a romániai magyar vállalkozások fóruma, professzionális online jelenlétet, releváns találatokat, partnerségi kapcsolatfelvételi lehetőséget kínál a vállalkozásoknak, és folyamatosan toborozzuk az új cégeket a platformra. 

– Mik a jövő kihívásai? 

– Az egyesületnek kihívás, hogy a járvány után megjelent közönyt, apátiát le kell romboljuk, a távolságtartást vissza kell szorítsuk. Fejtörést okoz az is, hogy a rendezvénykínálatot hogyan igazítsuk a megváltozott fogyasztói szokásokhoz. Tágabb értelemben fontos, hogy Csíkszereda gazdasága fejlődjön, ez fontos kell legyen mind a vállalkozói közegnek, mind a helyi és országos vezetőknek. Oktatási, egészségügyi, valamint kulturális intézményeink a támogatások révén folyamatosan fejlődnek, úgyhogy a következő esztendők prioritása a helyi gazdaság fejlesztése kell legyen.
 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!