Hirdetés

Egy hétvége, amely a borról szólt

A Borszeredát idén május 3–5. között rendezték meg a csíkszeredai Mikó-várban, ahol 29 Kárpát-medencei borászat mutatta be legjobb borait, és három helyi sajttermelő is képviseltette magát. Az eseményen bormesterkurzusokat is tartottak, a rendezvény pedig változatos programokat kínált, mint koncertek, ételkülönlegességek és gyermekfoglalkozások, így az egész család számára kellemes időtöltést biztosított.

Cilip-Szilágyi Dalma-Orsolya
Becsült olvasási idő: 5 perc
Egy hétvége, amely a borról szólt
Fotó: SZGE

Idén ismét lehetőség nyílt felfedezni és megismerni több Kárpát-medencei borászatot a Borszeredán, amelyet május 3–5. között szervezett a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete a csíkszeredai Mikó-várban Magyarország Agrárminisztériuma és Csíkszereda Önkormányzata támogatásával, valamint több szakmai cég együttműködésével. A rendezvényen 29 kiváló borászat képviselte magát, amelyek bemutatták legjobb boraikat és szívesen osztották meg borászatuk történetét és érdekességeit. Mindemellett pedig három helyi sajttermelő is jelen volt termékeivel.

– A Borszereda azért jelentős rendezvény, mert itt vannak a legjobb Kárpát-medencei pincészetek, megismerik a várost, a város pedig megismeri a pincészeteket, a minőségi borokat, és ebből kialakulnak olyan kapcsolatok, amelyek a turizmusban, a kereskedelemben vagy éppenséggel azon túlmenően is mérhetőek. Másfelől pedig a bor a magyar kultúrának is a része, mert a borral járó rengeteg olyan alkotás született, amely így vissza tud térni a város életébe, és az érdeklődők nemcsak jó bort kóstolnak, hanem nagyon jó előadáson vesznek részt, és egy olyan közösségi értéket és jelzést kapnak, amely elengedhetetlen a város jó működéséhez

– vélekedett Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Emellett lehetőség nyílt a borismeret elmélyítésére is, hiszen mindennap szakértők vezetésével tartottak bor­mes­terkurzusokat, ahol a résztvevők megismerhették a borok íz­világát és harmóniáját. A három nap során összesen négy bormesterkurzust tartottak, amelyeken a Légli szőlőbirtok, a felvidékiek, a Balla Géza Pincészet, valamint a Lengyel Pincészet borait ismerhették meg a résztvevők.
Az eseményen számos koncert, ételkülönlegesség és gyermekfoglalkozás várta az érdeklődőket, így az egész családnak kellemes időtöltést kínált a Borszereda. Előadásával gazdagította az eseményt a Csíkmadarasi Népi Zenekar, Vaszi Levente népdalénekes, a Székelyföldi Énekiskola tanítványai, a Tarló zenekar, a Heveder zenekar, a Sanzonest, valamint a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes.

Egy hétvége, amely a borról szólt

Gyermekprogramok sokasága várta a család kisebb tagjait az eseményen, mint legósarok, ékszerkészítés, kézműves-foglalkozások, arcfestés, gyermektáncház és még sok egyéb meglepetés.
– Úgy érzem, hogy minden évben egy kicsit fejlődünk. Nagy öröm számomra, hogy egyre többen kijönnek a Borszeredára, egyre többen értékelik ezt a rendezvényt, amelyet nem magunknak szerveztünk, hanem Csík, illetve Székelyföld közösségének. Annyira jó látni, hogy tudunk magyar–magyar kapcsolatokról beszélni, és nemcsak beszélni, hanem tenni érte. Értéket tudunk teremteni kultúrában, gasztronómiában, borfogyasztásban. A Borszereda kulturális eseményeit tekintve ebben az évben kimondottan székelyföldi előadókra koncentrálunk. Az volt a célunk, hogy hazai előadóknak adjunk lehetőséget, és azt láttuk, hogy ezt a közönség is díjazta – mondta el Becze István, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke.
 

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!