Hirdetés

A gazdák munkáját ünnepelték

Szeptember végén és október elején két gazdanappal is gazdagodott Hargita megye: szeptember 24-én Csíkszentsimonban várták a szervezők az alcsíki gazdálkodókat, október 7-én pedig Csíkjenőfalván a felcsíkiakat, az utóbbi eseményt gazdagította a Tercsi vágóhíd és húsfeldolgozó hivatalos megnyitója is.

Cilip-Szilágyi Dalma-Orsolya
Becsült olvasási idő: 5 perc
A gazdák munkáját ünnepelték
Fotó: SZGE

Csíkszentsimon, a Szent László Gyermekvédelmi Központ ud­var­a adott ismét otthont a Csíkszéki Gazdanapoknak szeptember 24-én, vasárnap. Az adakozás is nagy szere­pet kapott idén, hisz a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem prog­ramon belül ezen a héten az alcsíki polgármesteri hivatalok gyűjtőponttá alakultak át és fogadták az adományokat. A terményeket az esemény keretében át is adták, közel 13 ezer kilogramm terményt, illetve a tombolából meg a vásárosok helybéréből befolyt pénzösszeget is, amely elérte a 10 ezer lejt. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

– Örülünk és hálát adunk, hogy idén már nyolcadik alkalommal tudtuk megszervezni a Csíkszéki Gazdanapokat, a jótékonyság jegyé­ben. Jóleső érzés látni, hogy minden évben egyre többen érdeklődnek az esemény iránt. Idén is igyekeztünk, hogy a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program keretében segíteni tudjuk a Dévai Szent Ferenc Alapítvány munkáját, amelyet idén is sikerrel zárhatunk

– mondta el Becze István, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke. 

SZGE
A hagyományokhoz híven délelőtt 11 órától kezdődött a traktoros felvonulás, 12 órától pedig a helyszínen köszöntötte és fogadta az ötvennyolc traktorost a Csíkszentsimoni Ifjúsági Koncert Fúvószenekar. Ezt követte a hálaadó szentmise, melyet Böjte Csaba atya celebrált. Később volt lovas bemutató, szekeres ügyességi verseny, fellépett a Kankalin és a Kükürcsin néptánccsoport, továbbá Vaszi Levente. A nap főszereplőjeként fel­léptek a Székely Góbék is, valamint a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes. A tombolahúzás sem ma­radt el, hisz a fődíj egy borjú volt, ezt követően pedig a szervezők átadták a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programon belül össze­gyűlt adományokat a Szent László Gyermekvédelmi Központ részére. 

SZGE

– A Csíkszéki Gazdanapok nem­csak egy esemény, hanem egy találkozási pont is a helyi gazdálkodók számára. Idén is hálát adunk a termésért, az adományokért, amivel ismét tudtuk segíteni a Dévai Szent Ferenc Alapítvány mindennapját

– jegyezte meg Kozma István, Csík­szentsimon polgármestere. 
Egész napos programok is szí­n­esítették az eseményt: őshonos állatok udvara, helyi termékek vására, gyerekudvar, fotósarok, szakmai sá­­tor, mezőgazdasági kiállítás, és nem maradt el a verseny sem, ahol Csíkszék legnagyobb pityókáját vá­lasztották ki.

SZGE
Október 7-én vártak minden érdeklődőt a szervezők az idei Felcsíki Állatvásárra és Gazdanapra. Idén az esemény alkalmával ünne­pélyesen megnyitották a Tercsi vá­góhidat és húsfeldolgozót, hiszen attól a naptól kezdődően elérhető lett a termékpalettájuk egy része. A meg­szokottakkal ellen­­tétben nem a csíkdánfalvi Kubik gödörben vár­ták a szer­vezők az érdeklődőket, hanem Csík­jenőfalván, a vágóhíd és hús­feldolgozó udvarán. 
A rendezvényen többek között fellelhető volt az állatbemutató és -vásár, termelői vásár, termék-kóstoló, rönkhúzó verseny, kulturális programok, szakmai előadások, koncert, gyermekprogramok és idén is bemutatkoztak a felcsíki községek is helyi termékekkel, jellegzetes ízekkel. Mindemellett pedig a 4S Street koncertjén is részt vehetett az, aki ellátogatott azon a szombaton Csíkjenőfalvára.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!