Hirdetés

Székelyudvarhelyi az éllovas

A csíkszeredai Sapientia – EMTE termeiben félidejéhez közeledik a megyeközpont nagy hagyománnyal rendelkező nemzetközi sakkfesztiválja. A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) megalakulásának 100. évében zajló Caissa-torna 1998-ban kezdődött, azóta megszakítások nélkül immár 27 éves múltra tekint vissza.

Biró Sándor
Becsült olvasási idő: 4 perc
Székelyudvarhelyi az éllovas
Kiss Hanna Dragoș-Nicolae Dumitrache ellen remizett Fotó: Biró Zoltán

Ajubiláló FIDE az idén 51 nyílt versenyt díjazott, a FIDE kiemelt rendezvényként kezeli a Caissa-tornát is! Négy kontinens 51 nyílt versenye kapta ezt a megtisztelő címet, melynek értékét növeli, hogy Kelet-Európából a Caissa és a budapesti Tavaszi fesztivál kapta ezt az elismerést. Az értékelésnél a FIDE több szempontot is figyelembe vett, úgymint: a nemzetközi címviselőknek, nőknek, veteránoknak és ifjúságiaknak nyújtott kedvezmények, a díjak értéke, versenyfeltételek és a résztvevők által a szervezésről adott kedvező nyilatkozatok. Önerőből mindez nem jöhetett volna létre, sportpályázattal segítséget nyújtott Csíkszereda Polgármesteri Hivatala, Hargita Megye Tanácsa, valamint a csíkszeredai Sapientia – EMTE évente kedvezményes feltételeket biztosít a sakkozók számára. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


A 27. Caissa főcsoportjában néhány meglepő eredmény született, a nyitófordulóban a 20 éves német Dominik Gheng legyőzte Dumitrache nemzetközi  mestert, az osztrák színekben versenyző 14 éves Guba Viktor döntetlent ért el Ardeleanu nemzetközi mester ellen. Aztán a 2. fordulóban Daniel-Cristian Pădurean döntetlent játszott Manolache nagymesterrel, és a 13 éves Ivancescu is legyőzte Dumitrachet. A 3. fordulóban a török Demirbas döntetlent ért el Grigore nagymester ellen, a gyergyóalfalvi Kiss Hanna sötéttel hozta a döntetlent Dumitrache elleni játszmájában. Három forduló után a székelyudvarhelyi születésű Vajda Albert nemzetközi mester és a 14 éves Alin-Marian Lucaci áll az élen 3 ponttal, az üldöző bolyban hat sakkozónak van 2,5 pontja.
A 27. Caissa B csoportjában öt sakkozónak van 3 pontja: Illés Sándor-Ferenc, Costel Vodă, David Maier-Donici, Andrei Cezar-Dumitrașcu és Matei Mocăniță. A Hargita megyeiek közül Blága Máté, Ghinea Constantin, Pálfi Tamás és Léstyán Péter 2 pontot gyűjtött.
A 12 éven aluliak számára kiírt XI. Balogh János Emlékversenyen Gabriel-Alexandru Guriencu (Logic Delta), Răz­van-Nicolae Popa (Marosvásárhelyi ISK) és a brassói Logic 64 sakkozója, Teodor-Ștefan Ardeleanu mindhárom játszmáját megnyerve, 3 ponttal áll az élen. A fordulók naponta 16 órától kezdődnek, a Caissa honlapján látható fotók Biró Zoltán munkái.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!