Hirdetés

Példátlan örömhír

Az óvás intézményének 1997-es megszüntetése óta először fordult elő, hogy módosítsanak egy birkózómeccs végeredményén. Most ismét megtörtént, s örvendetes, hogy ezúttal magyar birkózó örülhet az utólagos döntésnek.

Jakab Árpád
Becsült olvasási idő: 3 perc
Példátlan örömhír
Losonczi örül az utólagos döntésnek, de már előre tekint Fotó: NSO

A szeptemberi, belgrádi olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokság kötöttfogású 87 kilós döntőjében súlyos bírói tévedés miatt maradt alul Losonczi Dávid, akit utólag világbajnoknak kiáltotta ki a nemzetközi szövetség (UWW). Losonczit a döntőben egyértelmű tusgyőzelemtől fosztották meg, a szőnyegen a török Ali Cengizt 8–7-tel hirdették ki győztesnek.
A Magyar Birkózó-szövetség (MBSZ) azonban úgy határozott, minden lehetséges sportdiplomáciai lépést megtesz, mert Cengiz a szőnyegen két vállra került. Az MBSZ hivatalos felülvizsgálati kérelemmel folyamodott az UWW illetékes testülete felé, hogy szakmailag állapítsa meg: súlyosan hibás bírói döntés született. A sportág jelenlegi szabályrendszerében nem létezik az óvás fogalma, így az eredmény megváltoztatására kevés esély mutatkozott, ennek ellenére az MBSZ mindent megtett a jogorvoslat érdekében. Hétfőn délután Nenad Lalovic, az UWW szerb elnöke hivatalos levélben értesítette Németh Szilárdot, az MBSZ elnökét, hogy Losonczi is világbajnok.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


„Az elnökség elismerte, hogy súlyos bírói hiba történt, és megváltoztatta a mérkőzés eredményét. Az alapos szakértői elemzés megállapította, hogy a birkózás jelenlegi szabályai szerint a vezetőbíró által jelzett tust a szőnyegelnöknek meg kellett volna erősítenie. Tekintettel a fentiekre, az UWW elnöksége kivételes és egyedi döntés alapján ebben a kategóriában két aranyérmet ítél meg, így Losonczi Dávid is világbajnok 2023-ban kötöttfogásban a 87 kg súlycsoportban. Mivel ebben a kategóriában a végső helyezés módosul, ennek megfelelően a vonatkozó világranglista-pontokat Losonczi Dávid is megkapja” – áll az UWW állásfoglalásában.
Losonczi – aki elmondása szerint megkönnyezte a döntést – szerint „az igazság utat tört magának. Nehéz felfogni, ami történt, hihetetlen kimondani, hogy világbajnok vagyok. Persze, teljesen más így, mintha a szőnyegen lettem volna, és körbefuthatok a magyar zászlóval a győzelmemet ünnepelve. A himnuszról nem is beszélve, de sebaj, majd az olimpián” – tekintett előre a jövő nyári, párizsi játékokra a sportoló. Az MBSZ kiemelte, a sportág történetében nem volt hasonló döntésre példa, az óvás intézményének 1997-es megszüntetése óta ez az első ilyen eset.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!