Nem szereznek érmet a magyarok női csapatsportágakban

A magyar női kézilabda-válogatott és a női vízilabda-válogatott is kikapott a negyeddöntőben, így a továbbiakban nem küzdhetnek az érmekért. Kézilabdában hosszabbítás után, vízilabdában rendes játékidő alatt, heroikus küzdelemben maradtak alul a magyar csapatok az ötkarikás játékokon.

Darvas Attila
Becsült olvasási idő: 5 perc
Nem szereznek érmet a magyarok női csapatsportágakban
Öt másodpercre voltak a továbbjutástól. Könnyben úszó magyar lányok Fotó: MTI

A kajak-kenu előfutamokkal kezdődött a keddi nap a Párizsban zajló ötkarikás játékokon. Az 500 méteres versenyszámokban hat futamot rendeztek, amelyek mindegyikében volt magyar érdekeltség. A női kajak négyes egység egyenes ágon jutott a döntőbe, míg a férfi kajak négyes és a két férfi kettes egység egyenes ágon kvalifikálta magát a középfutamba, míg a női és férfi kenu kettes, valamint mindkét női kajak kettes a reményfutamból jutott tovább a középfutamba.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

A birkózóknál Lévai Zoltán volt érdekelt, aki egy győzelemmel és egy vereséggel zárta párizsi szereplését, és mivel legyőzője kikapott az elődöntőben, nem került a vigaszágra.

Magyar szempontból a nap kiemelt eseményei a csapatjátékok negyeddöntői voltak. Elsőként a magyar női kézilabda-válogatott lépett pályára a negyeddöntőben Svédország ellen. Azon svédek ellen, akiket az olimpiai kvalifikáció során három góllal vertek Debrecenben.

Ezúttal a tökéletes játék mellett bravúrra lett volna szüksége a magyar csapatnak, erre mindvégig volt esélyük a Lille-ben megrendezett találkozón.

Egyenlő erők küzdelmével indult a találkozó, majd rendre a svédek vezettek három-négy góllal, ám valahányszor vezettek a magyar lányok, a svédek egyenlíteni tudtak, vagy legalább felzárkóztak egy gólra. A félidőben egyetlen találattal vezettek a svédek. A fordulást követően is szoros mérkőzést vívtak a felek, azzal a különbséggel, hogy fordult a kocka, és a svédek futottak az eredmény után, bár a magyarok egygólosnál nagyobb vezetésre nem tudtak szert tenni. Az utolsó percre döntetlennel (28-28) érkeztek a csapatok. A vezetést a magyarok szerezték meg, és csupán öt másodperc volt hátra a mérkőzésből, amikor a svédek egyenlítettek. Jöhetett a hosszabbítás, ahol a magyar csapat összezuhant, és az egyenlítéstől feldobódó svédek simán nyerték a hosszabbítást, végül 36-32-vel jutottak az elődöntőbe.

A svédek a franciákkal meccselnek a döntőért, míg a magyarok a hatodik helyen végeztek.

Nem sokkal a kézilabdás lányok kiesése után a vízilabdások ugrottak vízbe a világbajnok és olimpiai címvédő, a torna favoritja, az Egyesült Államok ellen. A lányok nagyon bátor játékkal és feszes védekezéssel rukkoltak elő, és ez meg is látszott a mérkőzés képén. Az első negyedet 2-1-re nyerték, a másodikat elveszítették 2-0-ra, míg a harmadikban 2-1-es arányban bizonyultak jobbnak. Három negyed után 4-4 volt az állás. A látottak alapján nagyon fontos volt, hogy ki dobja a záró negyed első gólját. Ehhez a címvédő minden esélyt megkapott. Kétszer sima, majd egyszer dupla fórban támadhattak. Utóbbiból betaláltak.

Mindent beleadtak a magyar lányok a hajrába, de az egyenlítés nem sikerült nekik.

A Mihók Attila és Cseh Sándor által felkészített csapat az 5–8. helyért játszik a torna hátralevő részében. Első ellenfelük Görögország lesz.

Bemutatkozik a világ- és Európa-bajnok
Rekordnagyságú, háromfős magyar tekvondós különítmény szerepel a párizsi olimpián, ahol szerdától szombatig bonyolítják le a koreai eredetű sportág küzdelmeit. A trió tagja a sportág első magyar női olimpiai kvótása, a 18 éves, madridi klubjából februárban az UTE-be hazaigazolt Márton Viviana, korábbi korosztályos Európa-bajnok, aki márciusban, a szófiai európai kvalifikációs tornán harcolta ki 67 kilogrammos súlycsoportban a részvételi jogot. A 21 esztendős, Eb-bronzérmes Józsa Levente (68 kilogrammos súlycsoport), a TFSE versenyzője ugyancsak a bolgár fővárosban váltotta meg a jegyet Párizsba, míg a szintén 21 éves Salim Omar Gergely, a 2021-es tokiói játékok ötödik helyezettje, világ- és háromszoros Európa-bajnok immár a második olimpiáján indulhat, miután a tavalyi kvalifikációs világranglista alapján kvótát szerzett az 58 kilogrammos súlycsoportban. A tekvondósok mellett továbbra is lehet szurkolni a kajak-kenusoknak, valamint az elődöntőért ugrik medencébe a magyar férfi vízilabda-válogatott Olaszország ellen.

A magyar és román sportolók szerdai programja
Kajak-kenu: női kajak egyes, 500 m: Gazsó Alda Dóra, Csipes Tamara (10.30); férfi kajak egyes, 1000 m: Kopasz Bálint, Varga Ádám (11.40); férfi kenu egyes, 1000 m: Fejes Dániel, Balázs Adolf, Chirila Catalin (12.40).
Birkózás: női szabadfogás, 53 kg: Ana Andrea Beatrice – Dragutan Mariana (12.21); férfi kötöttfogás, 87 kg: Losonci Dávid – Rafig Husejnov (13.03).
Tekvondo: férfi 58 kg: Salim Omar Gergely – Guzman Lucas (13.13).
Súlyemelés: női 49 kg: Cambei Mihaela Valentina (20.30).
Vízilabda: férfi negyeddöntő: Magyarország – Olaszország (21.35).
Atlétika: férfi diszkosz, döntő: Firfirica Alin Alexandru (21.25); női 400 m, elődöntő: Miklós Andrea (21.45).

A mai döntők (21 aranyérem)
Atlétika: vegyes gyalogló váltó (8.30); női rúdugrás (19.15); férfi diszkosz (21.02); férfi 400 m (22.20); férfi 3000 m akadályfutás (22.43).
Sportmászás: női gyorsasági (13.54).
Vitorlázás: vegyes többtestű (15.43); vegyes dingi (16.43).
Súlyemelés: férfi 61 kg (16.00); női 49 kg (20.30).
Gördeszka: férfi park (18.30).
Pályakerékpár: pálya férfi csapat üldözés (19.04); pálya női csapat üldözés (19.57).
Szinkronúszás: csapat (20.30).
Birkózás: férfi kötöttfogás, 77 kg (20.55); férfi kötöttfogás, 97 kg (21.30); női szabadfogás, 50 kg (22.15).
Tekvondo: női 49 kg (22.19); férfi 58 kg (22.37).
Ökölvívás: férfi 63,5 kg (23.34); férfi 80 kg (23.51).





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!