Dr. Mocsai Lajos: a kudarc relatív fogalom

Csíkszeredában járt dr. Mocsai Lajos kézilabda mesteredző, korábbi olimpiai ezüstérmes szövetségi kapitány, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem korábbi rektora, az intézményt fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke. Mocsai a Csíki Moziban megtartott 2. sicSPORT konferencia meg­hívottja volt, ott nyilatkozott lapunknak.

Szép Zoltán
Becsült olvasási idő: 9 perc
Dr. Mocsai Lajos: a kudarc relatív fogalom
Mocsai Lajos edzőként és sportolóként is a csúcsra jutott Fotó: sicSport

– Mocsai úr, mindenekelőtt engedje meg, hogy boldog születésnapot kívánjak, hiszen márciusban töltötte a hetvenedik életévét. Mi járatban Csíkszeredában? 

– Köszönöm szépen! A Ma­gyar Testnevelési és Sport­tudományi Egyetem kuratóriumi elnökeként és egyetemi tanárként vagyok itt, próbáltam ezt a sporttudományos kongresszust az edzők nevelése és képzése szemszögéből gazdagítani, az elmúlt 45 év tapasztalatát nagyjából két órában összefoglalni. 

– Edzői pályafutása során mit tart karrierje legnagyobb sikerének? 

– Nehéz megmondani. Az életemben 8-10 éves periódusaim vannak. 1982-ben a BL-győzelem, ’86-ban világbajnoki ezüst, ’88-ban egy olimpiai negyedik hely, aztán tíz év Németországban: két Európa-kupa-győzelemmel, többek között bajnoki eredményekkel. Aztán jött ugye Veszprém, hat bajnoki cím, Magyar-kupa-győzelmek, Európa-kupa-győzelem. Utána volt a nőkkel világbajnoki döntő, olimpiai döntő, Eb-aranyérem. 15 év válogatott edzőség, összesen 357 alkalommal játszottam Magyarországért mint szövetségi kapitány, nőkkel és férfiakkal fele-fele arányban. A világon, azt hiszem, három olyan edző van, aki olimpiai és világbajnoki döntőt tudott játszani mindkét nemmel, egymás utáni időszakban. Nem olyan egyszerű a nőkkel és a férfiakkal is eljutni a világ első csapatai közé. Azt hiszem, ezek a legnagyobb büszkeségeim a sportban.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

– A sportban a siker mellett értelemszerűen van vereség is. Mit tart legnagyobb kudarcának? 

– A kudarc relatív fogalom. Amikor az ember egy olimpiai döntőt elveszít, azt kudarcként éli meg. De ha belegondolunk, a mai napig a legmagasabban jegyzett eredménye a magyar női kézilabdázásnak. Férfiakkal a világbajnoki döntőt 24-22-re veszítettük el egy kicsit jobb Jugoszláv csapat ellen. Vagy ott van a dánok elleni olimpiai döntő, ami akkor nyilván kudarc volt, de összességében az ember, ha életpálya-karriert összegez, akkor azt kell mondjam, hogy elégedett nem vagyok ugyan vele, de nem tartom sikertelennek. Én inkább úgy fogalmazok, hogy megnyert ezüstről beszélhetünk manapság. A harmadik helyezett mindig boldogabb, mint az ezüstérmes, amikor vége a meccsnek. A nagy nyilvánosság sosem tudja a hátsó okokat, a mérkőzés közben történt sérüléseket, a mérkőzés előtti egészségügyi beavatkozást, amit két kulcsjátékosom is igényelt, és a végső fázisra ezek a fájdalomcsillapítások elmúltak. S hogy fogyott el az a hat gól? Előfordul ilyen máshol is, láttuk ezt a Veszprém esetében is. Ilyen volt az is, amikor a vb-döntőt hosszabbítás után elvették tőlünk. Ott a francia edző konkrétan elnézést kért, mert minősíthetetlen volt a játékvezetés. 

- Hogy látja a magyar női és férfi olimpiai esélyeket? 

- Azt gondolom, a férfiaknál nagyon nehéz csoportban vagyunk, ha az első hatba kerülnek, az már komoly eredmény. A nők látszólag könnyebb csoportba kerültek, de én féltem őket. Nyilván az volna jó, ha a lányok is továbbjutnának. A férfiaknál nagy szerencsével a legjobb négybe kerülést tartanám kiváló eredménynek, az első hatba jutást pedig elérhetőknek. A nőknél is legyen ez a cél, az első hatba kerülés. Az a reális, de ahhoz már sokat kell tenni és dolgozni.

– Előadásában említette, hogy már több mint tíz éve működik a Nemzeti Kézilabda Akadémia, a NEKA. Hogy látja, ez a tíz év mire volt elegendő? 

– Nézze, ez egy utánpótlásközpont. Megpróbáltunk feljutni az első osztályba, kiestünk, aztán ismét feljutottunk. De be kell vallanunk, hogy az élvonalbeli kézilabdázás nem a gyerekek sportja. Húszéves átlagéletkorú, nagyjából 18 éves lányokkal veszünk részt a bajnokságban. Fontos az NB1-es tapasztalat, de a nevelés még fontosabb. Több mint 65 játékosunk játszik felnőtt szinten, ez egy nagy siker. Az alapítás utáni első négy-hat évet az ismerkedés évének gondoltam, mostanra viszont az olimpiai keretekbe három-négy női, három-négy férfi játékosunk is szóba jön, akik vagy nálunk voltak végig, vagy nálunk kezdték a pályafutásukat. Mindkét válogatottban lesz olimpikonunk. Ehhez képest még mindig nem vagyok elégedett azzal, amilyen minőségi utánpótlás kerül hozzánk a kiválasztás során. Sokan nem vállalják ezt az életet, viszont a klubjukban nincs az a feltételrendszer, ami nálunk megvan, ezért még ezt optimalizálni kell, mert nincs annyi magyar tehetség, hogy 4-5 akadémiára eloszolva azonos mértékben jelenjenek meg.

– A Magyar Kézilabda-szövetség is támogatja a határon túli, így a székelyföldi kézilabdát is. Mi erről a véleménye? 

– A szövetség tiszteletbeli elnöke vagyok, az elnök pedig a székelyudvarhelyi Ilyés Ferenc, ki támogassa a székelyföldi kézilabdát, ha nem ő? Ráadásul úgy gondoskodik minderről, hogy nem az a legfőbb cél, hogy a legtehetségesebbeket elvigyék Székelyföldről, hanem az, hogy azonos szintű szakmai munka folyjon, és ebből alakuljon ki az a képzési rendszer, amivel egy-egy jobb játékos az anyaországba jöhet, a többiek pedig a helyi kézilabda színvonalát növeljék. Megítélésem szerint abszolút természetes gesztus, hogy általunk is fejlődik az itteni magyar sport. Az anyaország Székelyföldön is jelen van, és felelősséget vállal mindebben.
 



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!