Hirdetés

Budapesten zajlik az atlétikai világbajnokság

Esőben kezdődött a mini­olimpiának is nevezhető atlétikai világbajnokság, amelynek megnyitóján egy székely legény gitározott és énekelt. Magyar szemszögből több országos csúcs is megdőlt, miközben a hollandok két aranyat is elbuktak, de világcsúcs is volt már. A héten Budapestre figyel a világ.

Szép Zoltán
Becsült olvasási idő: 7 perc
Budapesten zajlik az atlétikai világbajnokság
Miklós Andrea munkatársunkkal az elődöntőbe jutást követően Fotó: Szép Zoltán

Azon szerencsés újságírók közé tartozom, akiknek megadatik, hogy a helyszínen éljem át az atlétikai világbajnokság legfontosabb pillanatait. 202 ország több mint 2100 versenyzője méri össze erejét Magyarország valaha volt legnagyobb sportrendezvényén. Akkreditációm átvételekor épp Schmitt Pál ült nem messze tőlem, és arra várt, hogy megkapja ő is fényképes igazolványát. A szervezők egyébként nagyon bőkezűek voltak, hisz minden újságírót egy hátizsákkal ajándékoztak meg, amelyben volt egy kulacs, notesz, diktafon és egy átalakító is. A hangulat kiváló, és kísérőprogramokkal is színesítik a nézők jókedvét. A sportok királynője, az atlétika megérkezett Magyarországra.

Zord időben rajtolt a vb

Esővel és kétórás csúszással rajtolt el szombaton reggel a budapesti atlétikai világbajnokság, melynek 20 kilométeres gyaloglóversenyét a spanyol Álvaro Mártin nyerte, a mezőny egyetlen magyarja, Helebrandt Máté a 23. helyen futott be. A Hősök terén a szakadó eső után a Nemzeti Atlétikai Központban délutánra gyönyörű idő kerekedett. Halász Bence könnyedén, első dobásával döntőbe jutott a kalapácsvetők között, és minden esélye megvan rá, hogy hazai pályán érmes legyen. 

Megnyitóünnepség

18 órakor már zsúfolt lelátók előtt az ünnepélyes megnyitóval hivatalosan is kezdetét vette a budapesti atlétikai világbajnokság. Sebastian Coe, a nemzetközi atlétikai szövetség elnöke beszédében hangsúlyozta, hogy a mostani az első olyan vb, amelyik Közép-Európában van. Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke kiemelte, hogy az atlétikai világbajnokság által kilenc napig Budapestre és Magyarországra figyel a világ. A beszédek után Freddie Mercury Tavaszi szél vizet áraszt című népdala harsant fel az arénában, majd a hangulatot a gyergyószentmiklósi Bagossy Norbert és Péter Szabó Szilvia fokozta. Ekkor jegyezte meg egy csíkszeredai barátom, hogy „na, csak kellett egy székely ember is, hogy felpezsdítse a hangulatot”. Az ünnepség zárómomentuma a vb kabalájáé volt, ugyanis a nézők nagy örömére megérkezett Youhuu, a rackajuh, aki beállt futni is, majd a magyar zászlóval köszöntötte a jelenlévőket. 

Holland bukások, amerikai rekordok

Az este nagyjából a következőképpen foglalható össze: két holland az arany kapujában bukott el, világrekordot futott az amerikai mixváltó és világbajnoki rekordot lökött Ryan Crouser. Na de vegyük sorra: a nők 10 ezer méteres versenyének egyik nagy esélyese, a holland Sifan Hassan hatalmas hajrával fordult rá az utolsó egyenesre, de húsz méterrel a cél előtt megakadt a saját lábában és elesett. A mellette szintén nagy ritmusban érkező etióp Gudaf Tsegay ezt kihasználva világbajnok lett, sőt a teljes dobogót Etiópia futói foglalhatták el, miután Letesenbet Gidey és Ejgayehu Taye második és harmadik helyen ért célba. A holland versenyző egyébként elképesztően profi módon reagálta le a bukást, mosollyal az arcán ment gratulálni az etiópoknak.
A férfi súlylökést a legnagyobb esélyes amerikai Ryan Crouser magabiztosan nyerte, miután világbajnoki rekordot dobott (23,51), és mindössze öt centiméterre maradt el a világrekordtól. Az olasz Leonardo Fabbri 22,34-gyel második lett, a bronzérmet pedig a korábbi kétszeres világbajnok Joe Kovács vihette haza. A nagyapja révén magyar származású Joe Kovács egyébként közönség-kedvenc volt Budapesten, a nézők hangos üdvrivalgással biztatták az amerikait, aki érezte a szeretet, és ennek a nyilatkozataiban is hangot adott.
A szombati nap utolsó nagy versenye a 4 x 400-as mixváltó döntője volt, ahol a hollandok majdnem végig vezettek, és úgy tűnt, Femke Bol elsőként ér célba, de a célvonal előtt két méterrel arccal előre vágódott, és mivel a váltóbot nélkül érkezett, kizárták a versenyből. Az amerikaiak világcsúccsal nyertek (3:08.80) a britek és a csehek előtt. Az Arénából kifelé koncertek színesítették az estét, amelyen a holland szurkolók enyhíthettek bánatukon. 

Telt ház várható a második napon

A Hősök terén kora reggel a nők 20 kilométeres gyaloglásával indult a budapesti atlétikai világbajnokság második napja, amelyen akárcsak a férfiaknál, a nőknél is spanyol győzelem született. María Pérez magabiztosan nyert, másodikként az ausztrál Montag, harmadikként az olasz Palmisano zárt. A magyarok közül Oláh Barbara a 34., míg Madarász Viktória a 35. helyen zárt. A Nemzeti Atlétikai Központban már a délelőtti futamokra nagyon sokan voltak kíváncsiak, estére pedig minden jegy elkelt, így a szervezők 30 ezer szurkolóra számítanak. Diplomáciai csúcs is van a magyar fővárosban, 14 kiemelten védett személy is jelezte részvételét a világbajnokságon, ami fokozott biztonságot igényel a rendezőktől – közölte a vb sajtóosztálya. 

Elődöntős a kolozsvári magyar lány

A nők 400 méteres síkfutásán az előfutamokban a magyarországi Rapai Fanni új egyéni csúcsot futott (52,73), először jött be 53 másodperc alá, de ez mindössze a 40. helyre volt elég.
A kolozsvári születésű, román színekben versenyző Miklós Andrea az ötödik futamban indult, és a négyes pályán vívta ki a továbbjutást. Ez volt idén a harmadik legjobb ideje: 51,24-et futott, és ez bőven elég volt arra, hogy ott legyen a mai elődöntőben, ahova a 19. legjobb idővel jutott be. A futam után a Hargita Népének elmondta, nagyon örül annak, hogy Budapesten rendezik a világbajnokságot, mert a családja és barátai is itt tudnak lenni. Bízik abban, hogy ma is jól alakulnak a dolgok, és amennyiben jó napot fog ki, lehet ezt még fokozni. A férfiaknál Molnár Attila 44,84-gyel hatalmas magyar országos csúcsot futott, és tizedik legjobb idővel jutott be az elődöntőbe. A fiatal atléta a futam után azt mondta, olyannyira kihajtotta magát, hogy az utolsó száz méterre nem is emlékszik, szerinte azt a több ezer magyar szurkoló futotta le. Női 100 méteres síkfutásban Takács Boglárka volt az első magyar nő, aki világbajnokságon rajthoz állhatott, és nem kis meglepetésre elődöntőbe jutott. A magyar országos csúcstartó láthatóan nagyon élvezte a hazai pályát és a szurkolók szeretetét, bízik abban, hogy az elődöntőben új csúcsot állít fel.

Magyar és román bronzérem

A vasárnapi nap nemcsak a nemzeti ünnep miatt volt különleges, hanem a magyar válogatott legnagyobb reménysége, Halász Bence nagy dobása miatt is. Vb-bronzérmes kalapácsvetőnk jó formában volt, és ezt a pályán is megmutatta, a kanadai Katzberg és a lengyel Nowicki mögött végzett. Halász Bence a magyar atlétika 15. világbajnoki érmét szerezte. A romániai delegáció távolugrásban szerezte meg az első érmet Budapesten. Óriási meglepetésre a kilencedik helyen döntőbe jutott Alina Rotaru-Kottmann utolsó próbálkozására 6,88 m ugrott, és ezzel dobogóra állhatott a szerb Ivana Vuleta és az amerikai Tara-Davis Woodhall mellett. A hétpróbázók női versenyét a brit Thompson nyerte, ahol Krizsán Xénia óriásit hajrázott és az előkelő negyedik helyen zárt. A férfiak 100 méteres síkfutását az amerikai Noah Lyles nyerte, érdekesség, hogy a tavalyi vb-győztes Fred Kerley és az olimpiai Marcell Jacobs pedig az elődöntőben esett ki.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!