Hirdetés

Az elődök nyomdokaiba lépni

Sportoló tehetségeket fel­­vo­nultató sorozatunkban ez­úttal a Csíkszeredai Sport­klub gyorskorcsolyázóját, Pongrácz Vákár Krisz­tát mu­tatjuk be.

Farkas Endre
Becsült olvasási idő: 3 perc
Az elődök nyomdokaiba lépni
Háromévesen már jégen volt Fotó: Pongrácz Vákár Kriszta archívumából

A név kötelez. Talán ezzel az egyszerű tőmondattal kezdhetnénk a huszadik életévében járó Pongrácz Vákár Kriszta bemutatását. A Csíkszeredában született sportoló hároméves korában tanult meg korcsolyázni, első osztályos volt, amikor megkapta az első gyorskorcsolyáját.
– Az első edzőm Bogyó Mária volt, majd Kalamár Zsolt és Szőcs Renáta, akivel jelenleg is edzek. Azért választottam ezt a sportágat, mert édesanyám is gyorskorcsolyázott, csak nagypályán, és én is szerettem volna valami téli jeges sportot választani, mint a családban mindenki. Legnagyobb példaképeim dédnagyapám, Vákár Lajos és nagyapám, szintén Vákár Lajos, mivel nagyon sok mindent elértek a sportban és sok mindenkivel szerettették meg azt, amit csináltak. Ezért szeretnék a nyomdokaikba lépni, és átadni másoknak annak a szépségét, amit én is csinálhatok – mondta el a családi (sport)örökség kapcsán Kriszta.
A versenyző karrierjében az elmúlt időszakban egy hosszabb szünetet tartott, ám a sport közelében marad, a következő tanévben egyetemre fog jelentkezni, testnevelés és sport szakon fog továbbtanulni. Bizonyára a korcsolyapályán is találkozni fogunk még a nevével a közeljövőben. Az eddigi karrierjéből szívesen idézett fel Kriszta emlékezetes pillanatokat.
– A legemlékezetesebb korcsolyás emlékem, amikor eljutottam 2019-ben az EYOF-ra (European Youth Olympic Festival), amit Szarajevóban rendeztek meg. Ott a 21. helyen végeztem 500 méteren, 28. helyen 1000 és 1500 méteren. Ezenkívül számos nemzetközi versenyen vettem részt, ahol sok jó eredményt értem el egyéniben, valamint váltóban is. Négyszeres országos bajnok voltam, öt alkalommal második helyezést értem el. Büszke vagyok ezekre az eredményeimre – sorolta Kriszta.
Mint elmondta, azért tartja különleges sportnak a gyorskorcsolyát, mert „amilyen veszélyes, olyan szép sport is”.
– Azoknak ajánlom a gyorskorcsolyát, akik szeretik a gyorsaságot és nem félnek kü­lönböző szituációkba belemenni, és tizedmásodpercek alatt képesek dönteni, hogy mit, hogyan kell csináljanak abban a helyzetben – foglalta össze szeretett sportágát Pongrácz Vákár Kriszta.

Nagy Emese
 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!