Hirdetés

Záróra

Kósa Noémi
Becsült olvasási idő: 2 perc

Az idei tanévnek hamarosan vége, ezt jelezte az ünnepélyes és egyben utolsó megrendezett NFI Filmklub is, amikor a 2022-es Az unoka című filmet néztük meg Deák Kristóf rendezésében. Az egy óra ötvenöt perces thriller egy unoka nyomozását és igazságszolgáltatását foglalja magában, miután embertelen trükkel nagyapját kegyetlen módon átverték és kifosztották összes vagyonából. A csalók ugyanis azzal az ürüggyel hívják fel az idős férfit, hogy unokája súlyos autóbalesetet szenvedett, és neki kell kifizetnie a károkat. Az eset után egészségi állapota teljesen tönkremegy, nemcsak mert aggódik unokája miatt, hanem mert arra is rájön, hogy gyakorlatilag kirabolták, és a drága Rudinak semmi baja. Én, személy szerint, ennek a filmnek a nézésébe kétszer vágtam bele.

Az első alkalom még tavaly volt, amikor a Nagy Aulában vetítették azt, ám ki kellett jönnöm az első fél óra után. Az a sok hirtelen, minden jelenetből áradó szomorúság váratlanul ért, és magánéleti tényezők miatt a kiszolgáltatott, kórházban fekvő öregeket nem bírtam követni. Most, hogy végre sikerült végignéznem, kellemesen csalódtam, mert nem erre számítottam. Végül nem teljesen a film elejét jellemző melankólia vonult végig a történeten, hanem sokkal kalandosabb és vegyesebb volt a hangvétele, aminek örültem. Ennek ellenére sokszor kicsit vontatottnak és unalmasnak érződik néhány rész, mondhatni feleslegesnek, viszont összességében nem nyújt rossz élményt.

Ha nincs mit nézni, és unatkozunk, egynek elmegy, de meglátásom szerint Deák Kristóf alkotott sokkal jobb filmeket is, kár, hogy nem mindig tudja tartani a szintet, bár ez bizonyára nehéz feladat. Igyekszem nem elvárásokkal és kritikus szemmel nézni alkotásait azután, hogy Oscar-díjat kapott. Másnak sem ajánlom, és talán nem is tanácsos hasonlítgatni a műveket, legyen szó bármilyen területről, irányzatról vagy ágazatról.

Egyébként a film átlagos értékelése az IMDb-n 6,9, a Port.hu-n megközelíti a 8-at a 10-ből, míg a Filmtetten 6-osra áll. A fentiek ellenére, legyen szó bármilyen filmről, ha éppen nem is nyerte el a tetszésemet, a filmklubos élményeket sosem fogom elfeledni. Imádtam jó társaságban, mindenféle nasival és innivalóval hátradőlni és figyelni.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!