Hirdetés

Nemzetközi bölcsészkonferenciát tartottak Csíkszeredában

Sokszínűség jellemezte a március 22–23-án a Sapientia – EMTE Csíkszeredai Karának Humántudományok Tanszéke által szervezett angol nyelvű nemzetközi konferenciát. Az öt ülésszakon összesen ötvennégy előadás hangzott el. A hazai és anyaországi előadókon kívül idén svéd, cseh, szerb, horvát, lett és lengyel résztvevők is voltak.

HN-információ
Becsült olvasási idő: 3 perc
Nemzetközi bölcsészkonferenciát tartottak Csíkszeredában
A konferencia nyitó előadása. Kép és szó együtt? Fotó: Pieldner Judit archívuma

Színvonalas előadásokat, neves előadókat hallhattak mindazok, akik az elmúlt hétvégén részt vettek a Sapientia – EMTE Csíkszeredai Karának Humántudományok Tanszéke által szervezett bölcsészkonferenciáján. Az idei értekezés a nyelvek, irodalmak és művészetek közötti, illetve az ezeken belüli találkozások jegyében zajlott. A konferencia nyelve a tavalyitól eltérően kizárólag az angol volt.


Hirdetés

Az eseményt dr. Liviu Lutas, a svédországi Linnaeus Egyetem professzorának plenáris előadása nyitotta meg, melyben az ekphraszisz jelenségét, azaz kép és szó közös alakzatát járta körül. Ezt követően az Európa különböző részeiről – Románia, Magyarország, Svédország, Szerbia, Horvátország, Csehország, Lengyelország, Lettország – érkezett egyetemi tanárok, előadók a konferencia témájához kapcsolódó irodalmi és nyelvészeti kutatásaikat egy-egy körülbelül húszperces bemutatóban foglalták össze. A prezentációk utáni beszélgetések a szekcióüléseket tarkító kávészünetekben is folytatódtak.

A konferencia második napján dr. Bodó Csanád habilitált egyetemi docens, az ELTE oktatója konkrét példákon keresztül az empirikus, illetve részvételiségen alapuló kutatások fontosságáról beszélt a jelenlévőknek. Plenáris előadását további ülésszakok követték. A bemutatott dolgozatok színes palettáján, melyek a régi és új mítoszoktól kezdve a nyelvi tájképeken át műfordításokat, irodalmi elemzéseket vagy intermediális összefüggéseket is érintettek, mindenki megtalálta saját érdeklődési körét. A konferencia lehetőséget nyújtott mind az eszmecserére, mind az új kapcsolatszálak megteremtésére.

Az előadókon és tanárokon kívül a rendezvényen a Humántudományok Tanszékének hallgatói is szép számban jelen voltak. Házigazdaként a diákok besegítettek a regisztrációban és az adminisztratív feladatokban, ám beültek és meghallgatták a különböző bemutatókat is, sőt kérdeztek és jegyzeteltek, illetve ötleteket gyűjtöttek saját kutatásaikhoz. A fiatal hallgatóságot motiválta a hétvégi rendezvény, hiszen konferenciára járni nem mindennapi esemény, egyben kiváló lehetőség, hogy a „nagyoktól” tanuljanak. Így „kicsik” és „nagyok” egyaránt tudással és tapasztalatokkal, új ismeretekkel és ismeretségekkel gazdagodtak az elmúlt hétvégén. A kétnapos eseményt szombat délben közös ebéd zárta.

Demeter Emese
Balló Mária

 Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!