Hirdetés

Konyhai tevékenységek: mosogatás

Sokszor hangsúlyozom minden felületen, hogy akkor használható jól egy konyha, ha az a tervezési és ergonómiai szempontokat figyelembe veszi, de legyünk őszinték, még a mai napig is rengeteg olyan ház, lakás készül, ahol ennek nem adnak kellő hangsúlyt, még szakavatottak sem.

Czenczer-Balázs Beáta
Becsült olvasási idő: 5 perc
Konyhai tevékenységek: mosogatás
Fotó: pinterest.com

Számtalan olyan berendezett konyhát láthatunk, amelynek készítői szemmel láthatóan egyáltalán nem vették figyelembe mindezt a tudást. Szépek, de megoldásaik egyáltalán nem praktikusak, hogy csak egy példával éljek: a mosogató a konyha egyik felébe került, míg a tűzhely a másikba. Ez rengeteg pluszmunkát ad, mivel az egész konyhán át kell mennünk kezünkben a forró fazékkal, hogy leönthessük a megfőtt étel vizét.


Hirdetés


Vannak irányadó építési elvek és szabványok (amelyekről korábbi cikkeimben írtam), továbbá jól bevált ajánlások, amelyek nagy segítséget jelenthetnek a döntésben, amikor olyan nagyarányú és bonyolult munkálatokba kezdünk, mint egy konyha felújítása. Mindezek közül ismétlésként említeném: a legfontosabb a munkaháromszögről szóló elmélet, amely úgy foglalható össze, hogy a tűzhely, a hűtőszekrény és a mosogató elhelyezése olyan legyen, hogy egyetlen „kosárlabdalépéssel” elérhető legyen, mert e három pont között mozgunk a legtöbbet a konyhai munka közben, s ezért jó, ha e három egység nem kerül túl messzire.  

pinterest.com

A mosogatómedencék típusai

Manapság nagyon nagy a választék, a hagyományosabb rozsdamentes acéltól, a zománcozott vastól kezdve a műanyag­ipar újabb bevonatos mosogatómedencéjéig minden kapható. Az utóbbiaknál azt ígérik, nem karcolódnak, és tartósabbak a zománcnál, bár én mindig is a hagyományosabb anyagokhoz ragaszkodom.
Vannak egy- vagy kétmedencés mosogatók, ame­­­­­lyekben egyszerre mo­so­­­gathatunk, öblíthe­tünk, előkészíthetjük az ételt, és van egy nagy szárítófelület, amelyen higiénikusan – törölgetés nélkül – száradhatnak az edények. 
Ha munkafelületet akarunk spórolni, nem mellesleg látványban is sokkal szebb szerintem, ha a mosogatómedence fölötti ajtós szekrény aljába helyezünk egy csepegtetős, edényszárítós megoldást. Ez eltakarja a száradó edényeket, és további munkafelületet nyerhetünk a konyhapulton.

pinterest.com

A mosogatók rendszerint három fő típusba sorolhatók

1. Csővezetékes mosogató és szárító: kombinált mosogató és szárító, amely a pultra szerelhető. Kisebb-nagyobb medencékből áll. 
2. Beépíthető medence és szárító: a különálló egységek beépíthetők a pultba. A mosogató pereme vagy belesimul a munkalapba, vagy kiemelkedik, de ilyenkor a kifröccsent víz nem tud visszacsorogni a mosogatóba. 
3. Beépíthető mosogató és szárító, illetve mosogatóblokk: kis helyet foglal el, rendszerint tartalmaz egy második medencét, egy nagy lefolyót és csapokat. Vásárolható hozzá öblítőkosár és vágódeszka. Ezeknek a mosogató vagy a szárító fölött lehet a helyük. 

pinterest.com

Csaptelep

Nagyon hasznosak a keverőcsapok, amelyek nemcsak a víz mennyiségét, hanem a hőmérsékletét is szabályozzák. A tef­lonos kerámiakoronggal vagy forgó rozsdamentes golyóval készülő típusok nem csöpögnek. Érdemes áldozni cserélhető szűrőre, amely megelőzi a lerakódást, valamint zuhanykefe­feltétre, amely öblítésre használható.
Ha kicsi a pult, a csapot szereljük a falra, méghozzá olyan magasra, hogy a fazekak, mélyebb tálak is kényelmesen elférjenek alatta. Ezenkívül praktikus, ha felszerelünk egy víztisztító csapot is, ebből friss, tisztított vizet kaphatunk, akár főzéshez és iváshoz is. Nagyon fontos betartani a vízszűrő cseréjét a gyártó javaslatai alapján! Ezzel megúszhatjuk a flakonos víz hazacipelését, nem mellesleg nem vásároljuk a sok műanyagot sem. 

pinterest.com

Mosogatógép

A gépi mosogatás hatékony, mert a gép melegebb vizet is elbír, mint az ember keze, és ami a legfontosabb, kevesebb vizet használ, mint ha folyó víz alatt mosogatnánk.
Előfordulhat, hogy a gép elszínezi a porcelánt és kárt okoz az evőeszközökben, ezért javaslom, hogy minőségi porcelánt, aranyozott, ezüstözött szélű porcelánt, faanyagú konyhakiegészítőt, vékony műanyagot semmiképp ne tegyünk mosogatógépbe! Ezeket mindig kézzel mossuk el. 
Ha lehet, csak természetben lebomló mosogatótablettát vagy mosogatószert használjunk saját egészségünk és vizeink érdekében egyaránt, erre már számtalan lehetőség van, és a pénztárcánk sem fogja bánni.Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!