Hirdetés

Gáspár Balázs címeres háza

Balázs Árpád
Becsült olvasási idő: 5 perc
Gáspár Balázs címeres háza
Fotó: Nagyálmos Ildikó

A székelyudvarhelyi Kossuth Lajos utca közepén, a volt Budapest Szálloda közvetlen szomszédságában áll a Gáspár család címeres háza. Azért címeres, mert az épület homlokzatán ott díszeleg napjainkban is a Gáspár család ősi címere. Az impozáns emeletes épület ma is dísze a történelmi főutcának, igaz, ráférne egy kis renoválás. Az első emelet mindig lakófelületként szolgált. A földszinten a 20. század elején huzamosabb ideig a Magyar Királyi Dohánybolt rendezkedett be, majd felsorolni is nehéz, hogy milyen üzletek voltak még. Egykor Gáspár Balázs, a székelyudvarhelyi katolikus főgimnázium tanára építette feleségével, a farcádi Kovács Rózával. Az ősök iránti tiszteletből felkérték a család jó barátját, Hargita Nándort, a Kő- és Agyagipari Szakiskola igazgatóját, hogy készítse el főhelyre a címert. Jó ötlet volt, mert azóta is megcsodálja minden járókelő az alkotást. Volt idő, amikor lemeszelték vagy lemeszeltették a múlt rendszerben, de mihelyt enyhült a helyzet, újra visszakapta régi pompáját.

Gáspár Balázs címeres háza


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Ismerjük a címer történetét is. 1698-at írtak, amikor az udvarhelyi városi tanácsot I. Lipót udvarából érkezett küldöttség látogatta meg. Latin nyelven bőrlapra írt nemesi levelet nyújtanak át, amelyen értesítik: a székelyudvarhelyi Gáspár ősi székely család 1698. február 4-én I. Lipót királytól nemességet nyert. Királyuk iránti hűségükért kapták azt Gáspár István és gyermekei, Ferenc és István, Gáspár János és fia, Ferenc, Gáspár Mihály és fia, Mihály és Gáspár Márton.

Gáspár Balázs címeres háza
A címer leírása: kék pajzsban bal lábára nehezedő, vörösbe öltözött magyar vitéz, jobbjában kardot, baljában dárdát tart. Sisakdísz: derékból látszó vörösbe öltözött vitéz balját könyökre téve, jobbjában mérleget emel. Foszlányok: arany-kék, vörös-ezüst. Azt mondják, a nemesi oklevelet haláláig a tanár úr édesanyja őrizte, aki a híres udvarhelyi Ágotha családból származott, tőle került Gáspár Balázs birtokába. Azt is tudjuk, hogy miként került közgyűjteménybe a nemeslevél, hiszen az oklevél hátoldalára feljegyezték: „Székelyudvarhelyről az Országos Nemzeti Múzeumba elhelyezte székelyudvarhelyi Gáspár Balázs főgimnáziumi tanár, kinek édesanyja volt Agotha Veronika. Budapest, 1916. szeptember 18.” Gyermekkel nem áldotta meg a Fennvaló a házaspárt, örökös nem lévén, úgy döntöttek, hogy az épületet a katolikus egyháznak adományozzák. A kommunizmus alatt államosították, majd az 1989-es változásokat követően visszakerült az egyház tulajdonába.

Gáspár Balázs címeres háza





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!