Hirdetés

Új szén-dioxid-megkötő módszer tesztelését kezdi meg az OMV Petrom

Új szén-dioxid-megkötő módszer tesztelését kezdi meg az OMV Petrom – közölte a kőolajipari vállalat kedden.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 2 perc
Új szén-dioxid-megkötő módszer tesztelését kezdi meg az OMV Petrom
Füstölgő gyárkémény távolról. Illusztráció Fotó: Pixabay

A tesztelést a dél-romániai Ploiești város közelében található Petrobrazi kőolaj-finomítóban végzik. Az OMV Petrom közleménye szerint a tesztelés júniusban kezdődik, és a tervek szerint négy hónapig tart.


Hirdetés

A tesztelendő berendezés három egységből áll. Az első megköti a szén-dioxidot a jelenleg használatos eljárásoknál hatékonyabb technológiával. A második egység nagy tisztaságú szén-dioxidot állít elő, a harmadik pedig kálium-formiáttá (HCOK) alakítja át. Ezt a vegyületet egyebek között szintetikus üzemanyagok előállításához használják. „Szeretnénk aktívan hozzájárulni Románia dekarbonizációjához. (.) Olyan innovatív technológiát tesztelünk, amely új perspektívát nyit a kibocsátott szén-dioxid megkötését és magas színvonalú termékké alakítását illetően” – idézte az economica.net Radu Capraut, az OMV Petrom igazgatótanácsi tagját.

A tesztelés három országban, Dániában, Romániában és Görögországban zajlik, az uniós forrásból finanszírozott ConsenCUS innovációs projekt keretében.

A technológiát sikerrel tesztelték egy dán cementgyárban, a későbbiekben pedig egy görög magnéziumfeldolgozó gyárban fogják az economica.net információja szerint. A ConsenCUS 19 egyetemet, kutatóintézetet és vállalatot tömörítő konzorcium.

A négyéves kifutási idejű projekt 2021-ben indult, az Európai Unió Orizont 2020 programja keretében finanszírozzák.

Az OMV Petrom Délkelet-Európa legnagyobb kőolajipari cége. A vállalat többségi tulajdonosa az osztrák OMV Aktiengesellschaft, további 20,7 százalékos részvénycsomag a kormány tulajdonában van, 22,5 százaléknyi pedig a hazai magánnyugdíjpénztáraké – írt az MTI.Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!