Hirdetés

Romániában a legnagyobb az elszegényedés veszélye

A romániai lakosok 32 százalékát fenyegette tavaly a szegénység és a társadalmi kirekesztődés veszélye; ez messze a legmagasabb arány az uniós tagállamok között – derül ki az Eurostat szerdán közzétett jelentéséből.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 1 perc
Romániában a legnagyobb az elszegényedés veszélye
Illusztráció Fotó: László F. Csaba

Az Európai Unió statisztikai hivatala szerint tavaly 94,6 millió EU-s polgár (az unió lakosságának 21 százaléka) volt kitéve a szegénység és társadalmi kirekesztődés kockázatának, vagyis olyan háztartásban éltek, amely a szegénység, a súlyos anyagi és társadalmi nélkülözés és/vagy a munkanélküliség kockázatával szembesült. A szám enyhén csökkent 2022-höz képest, amikor az EU 95,3 millió polgárát (21,6 százalékát) fenyegette ez a veszély.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


A tagállamok közül Romániában (32%), Bulgáriában (30%), Spanyolországban (27%) és Görögországban (26%) volt a legmagasabb a szegénység és a társadalmi kirekesztés kockázatának kitettek aránya, míg a legalacsonyabb Csehországban (12%), Szlovéniában (14%), Finnországban és Lengyelországban (egyaránt 16%). Romániában 2022-höz képest 2023-ban 34,4 százalékról 32 százalékra csökkent ez az arány. A nők nagyobb arányban veszélyeztetettek: 22,3 százalékuk a szegénység és társadalmi kirekesztődés kockázatával él, míg a férfiaknál 20,3 százalék az arány EU-s szinten – idézte a közleményt az Agerpres hírügynökség.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!