Románia beüzemelte első Patriot rakétaelhárító ütegét

A Fekete-tenger partján rendezett tesztelő és hitelesítő éleslövészettel Románia beüzemelte szerdán első Patriot rakétaelhárító ütegét.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 1 perc
Románia beüzemelte első Patriot rakétaelhárító ütegét
Illusztráció Fotó: Pixabay

A védelmi minisztérium (MAPN) a közösségi oldalán adta hírül, hogy háromévi felkészülés, az Egyesült Államokban végzett számos tanfolyam után a 74-es Mihai Bravu légelhárító ezred katonái először lőttek ki önállóan PAC-2 ATM típusú elfogórakétát, amely sikeresen megsemmisített egy 60 kilométernyire lévő, légi fenyegetést szimuláló célpontot. A szerdán beüzemelt Patriot rakétaelhárító rendszert 2020-ban vette át a hadsereg.

A Midia-foki föld-levegő lőtéren rendezett rakétaelhárító lövészet a november 2-án kezdődött – egy évvel ezelőtt betervezett – Patriot Spark 23.11 elnevezésű hadgyakorlat részét képezte, amelyre szerdán Marcel Ciolacu miniszterelnök és Nicolae Ciucă szenátusi elnök (volt vezérkari főnök és védelmi miniszter) is ellátogatott.

A védelmi tárca korábbi bejelentése szerint Románia idén négy Patriot rakétavédelmi üteget állít hadrendbe a tervezett hét közül, amelyek beszerzéséről 2017-ben fogadott el törvényt a bukaresti parlament. A csaknem négymilliárd dollár értékű beszerzésről 2017-ben állapodott meg Washingtonban Donald Trump amerikai elnök és Klaus Iohannis – idézte a közleményt a Magyar Távirati Iroda.


HirdetésHirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!