Hirdetés

Pszichoaktív anyagokat keresnek az élelmiszerekben

Országos ellenőrzésekbe kezdett az állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági hatóság (ANSVSA), miután kedden az ügyészek pszichoaktív szereket tartalmazó elektromos cigarettákat és édességeket forgalmazó bűnszervezetet lepleztek le. A felügyelők nem állati eredetű termékeket ellenőriznek.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 4 perc
Pszichoaktív anyagokat keresnek az élelmiszerekben
Illusztráció Fotó: Hargita Megye Rendőr-főkapitányság

Alexandru Nicolae Bociu, az ANSVA elnöke az Agerpres hírügynökségnek elmondta, hogy

a harminc napig tartó ellenőrzések során elsősorban az élelmiszeriparban használatos kendermagokat és mákot importáló, tároló, feldolgozó és forgalmazó gazdasági szereplőkre összpontosítanak,

de olyan kereskedelmi egységeket is felkeresnek, amelyek pszichoaktív anyagokat tartalmazó élelmiszereket forgalmazhatnak. Ellenőrzik továbbá a növényi olajat, malomipari termékeket, pékárut, cukrászati és péksüteményeket, csokoládét és édességeket előállító vállalkozásokat.

Pénteki közleményében az ANSVSA emlékeztetett, hogy törvény szabályozza a kender (Cannabis sativa L), illetve a mák magjából készült termékek (olajok, őrlemények, szárított magvak, péktermékek) tetrahidrokannabinol- (THC) és mákalkaloid-tartalmának megengedett határértékét. Az ellenőrök mintákat vesznek a termékekből, majd laboratóriumban vizsgálják meg THC- illetve ópium-alkaloid-tartalmukat.

Ha egy adott termékben – például csokoládé, keksz, müzliszelet, zselé és más édesség, rágógumi, energiaital, sör – a pszichoaktív hatású szerek koncentrációja meghaladja a legális szintet, azonnal bevonják a forgalomból az ANSVA riasztórendszerén keresztül.

Az érintett gazdasági szereplők 40 000 lej körüli bírságokra, működési engedélyük felfüggesztésére számíthatnak, és az ellenőrök tájékoztatják az illetékes szerveket is – közölte Bociu.

Az ANSVSA figyelmeztetett: a 2011/194-es törvény szerint, ha egy vállalkozás olyan anyagokat használ fel a tevékenységéhez, amelyekről felmerül a gyanú, hogy elfogyasztásuk pszichoaktív hatást vált ki, engedélyt kell kérnie az ANSVSA-tól a biológiai termékeket és állatgyógyászati gyógyszereket ellenőrző intézet (ICBMV) révén, még akkor is, ha a terméket nem fogyasztásra szánják. Az engedélyt csak az Egészségügyi Minisztérium és a Belügyminisztérium képviselőiből álló bizottság jóváhagyása után adhatják meg. Az engedély kibocsátása után a cég egy különleges jegyzékbe kerül, amelyben feltüntetik az engedélyezett tevékenységet és terméket is; mindezt nyilvánossá teszik az intézmény honlapján.
Az ANSVSA tájékoztatása szerint mindeddig még egyetlen ilyen engedélyre sem nyújtottak be kérelmet az ICBMV-hez a 2011/194-es törvény alapján.

A szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) kedden huszonhárom megyében és Bukarestben összesen 121 helyszínen tartott házkutatást egy szervezett bűnözői csoport létrehozásával, illetve pszichoaktív szerek előállításával és forgalmazásával kapcsolatos ügyben.

A DIICOT szerint 2022 végétől két Iaşi megyei vállalkozás tulajdonosai és alkalmazottai szervezett bűnözői csoportot hoztak létre azzal a céllal, hogy pszichoaktív anyagokat importáljanak, exportáljanak, állítsanak elő és értékesítsenek. Ennek megfelelően pszichoaktív szereket – HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P és THC – tartalmazó elektronikus cigarettákat és édességeket (zseléket, süteményeket, drazsékat) gyártottak.

Az ügyészek megállapították, hogy 2022 októbere és 2023 szeptembere között a bűnözői csoport tagjai több mint százezer darab olyan elektronikus cigarettát állítottak elő értékesítés céljából, amelyek a tartalmuk miatt veszélyeztetik a fogyasztók életét.

A nyomozás során országosan huszonnyolc olyan céget azonosítottak, amelyek forgalmazták ezeket a termékeket, kihasználva, hogy az elektronikus cigaretták akadálytalanul értékesíthetők, és édességeket is bárki vásárolhat – közölte a DIICOT.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!