Hirdetés

Petícióban kérik a közlekedési törvény módosítását, mert túl gyakran mutatnak ki téves eredményt a drogtesztek

Több tízezren írták alá egyetlen nap alatt a Declic közösség petícióját, amelyben a 84/2024-es sürgősségi kormányrendelet visszavonását kérik, amely jogosítvány nélkül hagyja a kábítószer gyorsteszten pozitív eredményt produkáló sofőröket. Azzal érvelnek, hogy a tesztek rendkívül pontatlanok – írta a G4media portál.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 1 perc
Petícióban kérik a közlekedési törvény módosítását, mert túl gyakran mutatnak ki téves eredményt a drogtesztek
Fotó: Illusztráció

A Declic közösség szerint a kifogásolt kormányrendelet előírásai miatt a sofőröknek a között kell választaniuk, hogy vagy elfogadják a gyorstesztet, amely az esetek 50 százalékában tévesen ad pozitív eredményt, vagy akár egy évig jogosítvány nélkül maradhatnak, amíg meg nem érkeznek a hivatalos vizsgálati eredmények. A petíciót egy nap alatt 22 ezren írták alá.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


A petícióban kifejtették, hogy a gyorstesztek magas hibaaránya miatt sok ártatlan járművezető jogosítvány nélkül maradhat, és büntetőeljárás indulhat ellene. A gyorstesztek helyett sok sofőr az Igazságügyi Orvostani Intézet vérvizsgálatát kérte, de a rendelet ezt már nem teszi lehetővé anélkül, hogy ne függesztenék fel a jogosítványukat. A hivatalos vizsgálatok hosszú ideje miatt akár egy évig is jogosítvány nélkül maradhatnak a sofőrök, ami különösen súlyosan érinti azokat, akik munkájukhoz használják a járművüket.
A rendelet a kerékpárosokat és az elektromos rollerrel közlekedőket is érinti, akik 990 lejes bírságot kapnak, ha megtagadják a kábítószer-gyorstesztet – mutatnak rá a peticióban. A sürgősségi rendeletet egyébként június 28-án fogadta el a kormány, amely már meg is jelent a Hivatalos Közlönyben.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!