Hirdetés

Óriási a szakadék Bukarest és a szegényebb régiók gazdasági teljesítménye között

Románia az utóbbi két évtizedben behozta az európai uniós GDP-átlaghoz viszonyított lemaradása csaknem kétharmadát – közölte hétfőn a Hotnews.ro hírportál, a CursDeGuvernare gazdasági szaklap egy friss elemzésének következtetéseit ismertetve. Az országon belül ugyanakkor hatalmas a szakadék a gazdagabb és szegényebb régiók között.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 3 perc
Óriási a szakadék Bukarest és a szegényebb régiók gazdasági teljesítménye között
Illusztráció Fotó: László F. Csaba

A Magyar Távirati Iroda beszámolója szerint az Eurostat adatai alapján a lap kimutatta: Romániában a NATO-csatlakozással egy időben (2004) kezdődött a jelentősebb gazdasági növekedés, amikor az ország európai uniós integrációs perspektívát is kapott. Országosan 2003-ban az egy főre jutó GDP ugyanúgy az EU átlagának 30,5 százalékát tette ki, mint 1995-ben, de azóta (a 2013-as megtorpanástól eltekintve) évről évre sikerült lefaragnia lemaradásából az országnak, így 2021-ben az egy főre jutó  GDP elérte az uniós átlag 74,2 százalékát.
Romániának az uniós átlaghoz viszonyított egy főre jutó GDP-je az utóbbi tíz évben (2011–2021) 19,6 százalékpontot emelkedett, a növekedés üteme szempontjából csak a 87,5 százalékpontot javító Írország és a 22,8 százalékpontot javító Litvánia előzte meg. Románia egy főre jutó GDP-je így már nemcsak a Bulgáriáét, hanem Görögországét, Szlovákiáét, Horvátországét és Lettországét is megelőzi.

A statisztikai átlagok azonban hatalmas különbségeket takarnak Romániában az ország egyes régiói között. Bukarestben és Ilfov megyében az egy főre jutó GDP az uniós átlag 163 százaléka, vagyis több mint kétszerese az országos adatnak, magasabb, mint például Svájc országos átlaga. Ezzel szemben az ország legszegényebb térségében, Vaslui megyében az egy főre jutó GDP az országos átlag 36 százalékát teszi csak ki.
Míg a főváros térsége az előkelő 14., Románia északkeleti gazdasági fejlesztési régiója csak a 266. helyen áll a 281 európai régió egy főre jutó GDP-rangsorában. A moldvai országrész gazdasági teljesítménye gyakorlatilag a bukaresti térség egyötödét teszi csak ki, ami az egyik legsúlyosabb belső aránytalanság az EU-n belül – állapította meg a gazdasági szaklap.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!