Nőtt 66 lejjel az átlagbér, de akadnak ágazatok, ahol kevesebbet keresnek a munkavállalók

Idén júliusban júniushoz képest 66 lejjel (1,3 százalékkal) 5242 lejre nőtt a nettó átlagbér Romániában – közölte csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet (INS). A legjobban a kokszgyártásban és a kőolaj-feldolgozásban érdekeltek jártak, ezzel szemben a tanügyben csökkent az átlagkereset.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 1 perc
Nőtt 66 lejjel az átlagbér, de akadnak ágazatok, ahol kevesebbet keresnek a munkavállalók
Illusztráció Fotó: Hargita Népe Archív

A bruttó átlagbér 8580 lej volt júliusban, 100 lejjel (1,2 százalékkal) több, mint az előző hónapban. A legnagyobb nettó átlagbért – 13 052 lejt – a kokszgyártásban és a kőolajból előállított termékek gyártásának ágazatában jegyezték, a legkisebbet – 3054 lejt – a ruhagyártásban.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Júliusban a gazdasági ágazatok többségében nőtt a nettó átlagfizetés az előző hónapokhoz képest, elsősorban a törvény által előírt béremeléseknek, különféle alkalmi juttatásoknak, természetbeni és pénzbeli juttatásoknak, a nettó nyereségből származó összegeknek és egyéb juttatásoknak (beleértve az utalványokat) köszönhetően. A nettó átlagbér növekedéséhez a vállalatok bevételeinek emelkedése is hozzájárult – közölte az INS.

A legnagyobb mértékben, 25,2 százalékkal a kokszgyártásban és kőolajból előállított termékek gyártásának ágazatában, illetve a légi szállításban (18,4 százalékkal) nőttek a bérek. Ami a közalkalmazotti szférát illeti, a szociális ellátásban és az egészségügyben 0,2 százalékos növekedést jegyeztek, míg a tanügyben 4,3 százalékkal csökkent az átlagkereset júniushoz képest – idézte a közleményt az Agerpres hírügynökség.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!