Minden eddiginél nagyobb paradicsomot termesztettek a Buzău megyei kutatók

Rekordméretű, 1220 grammos paradicsom termett a Buzău megyei Zöldségtermesztési Kutató- és Fejlesztési Állomáson (SCDL). A beefsteak fajtájú paradicsom megdöntötte az állomáson mért tavalyi rekordot, amikor a legnagyobb paradicsom 1100 grammot nyomott.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 1 perc
Minden eddiginél nagyobb paradicsomot termesztettek a Buzău megyei kutatók
Óriásparadicsom. Azt mondják, tényleg ekkora Fotó: SCDL / FB

Elena Barcanu, a Buzău megyei Zöldségtermesztési Kutató- és Fejlesztési Állomás kutatója azt nyilatkozta, évek óta fejlesztik a beefsteak fajtát, így évről évre néhány grammal nagyobb terméseket érnek el.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


„Ez egy régebbi paradicsomfajta, néhány idős embertől kaptuk a magokat, a húsos paradicsomfélék családjába tartozik. Most a terméshozamot és a gyümölcsméretet szeretnénk javítani. Figyelemmel követjük, hogy egy növény hány nagy gyümölcsöt tud hozni.

Az idei rekordunk egy 1220 grammos paradicsom, a tavalyi rekord körülbelül 1100 gramm volt.

Ebből a gyümölcsből fogjuk kivonni a magokat, és kipróbálunk egy új termesztési technológiát, hogy lássuk, tudjuk-e növelni a termés súlyát és a terméshozamot. A paradicsom a beefsteak fajtára jellemzően édes és húsos, ízében hasonlít a héra paradicsomunkhoz” – fogalmazott a kutató.

Barcanu azt is elmondta,

a termés mérete több módszerrel növelhető, például a növényen lévő gyümölcsök számának csökkentésével, oltással vagy műtrágyás technológiával.

„Rekordot akarunk dönteni” – jelentette ki, hozzátéve, hogy az Európában mért eddigi legnagyobb paradicsom 3,5 kilogrammot nyomott, a világrekord pedig egy 5,5 kilogrammos paradicsom. Mindkét esetben nemesítés eredménye volt a kiemelkedő méretű termés.

A Buzău megyei Zöldségtermesztési Kutató- és Fejlesztési Állomáson több mint 120 fajta paradicsomot termesztenek – írta az Agerpres hírügynökség.
 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!