Hirdetés

Magyarországon, Romániában és Lettországban drágult leginkább

Tavaly novemberben az EU-ban 27,4 százalékkal, az euróövezetben pedig 27,1 százalékkal nőttek az ipari termelői árak 2021 novemberéhez képest – derül ki az Eurostat csütörtökön közzétett adataiból.

Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 1 perc
Magyarországon, Romániában és Lettországban drágult leginkább
Illusztráció Fotó: Alexandra Koch, Pixabay

Az ipari termelői árak éves szinten, a 13 százalékos csökkenést regisztráló Írország kivételével, valamennyi tagállamban növekedtek, a legnagyobb mértékben Magyarországon (63 százalékkal), Lettországban (51,2) és Romániában (44,8). Az Eurostat szerint a növekedést elsősorban az energia 56 százalékos, az azonnali fogyasztásra gyártott termékek 17,1 százalékos, a félkész termékek 15,5 százalékos és a tartós fogyasztási javak 9,7 százalékos drágulása okozta.

Novemberben 0,9 százalékkal csökkentek az ipari termelői árak az Európai Unióban és az euróövezetben az előző hónaphoz képest, amikor 3 százalékos esést regisztráltak az eurózónában, és 2,6 százalékost az EU-ban. Novemberben havi szinten a legnagyobb mértékben Bulgáriában csökkentek a termelői árak, 12,6 százalékkal, Szlovákiában 11,6 százalékkal és Görögországban 6 százalékkal. A legnagyobb növekedést Olaszországban (3,3 százalék), Svédországban (2,7 százalék) és Írországban (2,4 százalék) jegyezték fel.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!