Legkésőbb 2031 nyarán kell elektronikusra cserélni a személyi igazolványokat

Valamennyi korábban kibocsátott személyi igazolvány érvényessége lejár 2031. augusztus 3-án Romániában. Ezt követően az ország átáll az új elektronikus személyi igazolványokra – idézte a hétvégén a Digi24 hírtelevízió a Belügyminisztérium közleményét.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: Kevesebb mint egy perc
Legkésőbb 2031 nyarán kell elektronikusra cserélni a személyi igazolványokat
Illusztráció Fotó: Belügyminisztérium Facebook-oldala

A belügyi tárca emlékeztetett: az elektronikus személyi igazolványok bankkártya méretűek lesznek, és az egészségügyi kártya szerepét is átveszik. A változtatás célja, hogy növeljék az uniós polgárok személyazonosító okmányainak biztonságát, és egységesítsék azokat az EU-n belül. A jelenlegi igazolványokat fokozatosan vonják ki forgalomból, de legkésőbb 2031. augusztus 3-ig használhatók.

Az új dokumentumok érvényessége életkortól függően változik. A kiskorúak személyi igazolványa négy évig lesz érvényes, 18 éves kortól pedig hét évig lesz érvényes az okirat. Mint arról korábban beszámoltunk, Mihai Constantin kormányszóvivő tavaly decemberben bejelentette: a 14 évet betöltő személyek ingyen jutnak hozzá az elektronikus személyazonossági igazolványhoz. A díjmentesség a lejárt, megrongálódott vagy elveszített igazolványok cseréjére is kiterjed.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!