Kortárs erdélyi írókat és műveik népszerűsítését támogató programot indít az RMDSZ

Átfogó irodalomtámogatási programot indít az RMDSZ. A projekt keretében az Erdélyben élő írókat és műveiket népszerűsítik a szórványban, a médiában, valamint támogatják a kortárs erdélyi szerzők idegen nyelven történő megjelentetését is – közölte az RMDSZ Karácsonyi Zsolt, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke bejelentésére hivatkozva.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 1 perc
Kortárs erdélyi írókat és műveik népszerűsítését támogató programot indít az RMDSZ
Illusztráció Fotó: László F. Csaba

A közlemény szerint a program szeptemberben indul és 2025 februárjáig tart. Egyik fontos eleme a kortárs magyar, életvitelszerűen Erdélyben élő írók és műveik népszerűsítése a médiában. A maszol.ro honlapon podcastek készülnek 25 kortárs erdélyi szerzővel, az Erdélyi Magyar Televízióban számos irodalmi műsorban lesznek láthatók a kortárs erdélyi szerzőkről készült műsorok, kulturális anyagok.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Ugyancsak szeptemberben indul a Vidékek, irodalmak programsorozat, amelynek célja, hogy a romániai magyar szórványban, illetve vidéken élő olvasókhoz is eljussanak a kortárs erdélyi szerzők. Ennek keretében közel száz irodalmi esemény zajlik majd szeptembertől februárig. Az átfogó irodalomtámogatási projekt része a kortárs erdélyi szerzők külföldön, idegen nyelven történő megjelentetését támogató program is.

Az irodalomtámogatási és -népszerűsítési program részeként márciusban elindult az irodalmi folyóiratok támogatása, illetve a 40 év fölötti alkotóknak létrehozott Senior Irodalmi Ösztöndíj program. A programban évente hét főt támogatnak, ennek eredményhirdetése április 15-én volt. A program kezdeményezője az RMDSZ, lebonyolítója az Iskola Alapítvány, a támogató: Magyarország Kormánya, a Nemzetpolitikai Államtitkárság – olvasható a közleményben.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!