Hirdetés

Kevesebbet romlott a pénzünk májusban áprilishoz képest

Az áprilisi 5,9 százalékról májusban 5,12 százalékra csökkent az éves infláció Romániában – közölte az Országos Statisztikai Intézet (INS).

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 1 perc
Kevesebbet romlott a pénzünk májusban áprilishoz képest
Illusztráció Fotó: Steve Buissinne , Pixabay

Az élelmiszerek 1,24 százalékkal, a nem élelmiszer jellegű termékek 6,38 százalékkal drágultak, a szolgáltatások díja 9,29 százalékkal nőtt 2023 májusához képest. Az INS adatai szerint 2023 decemberéhez viszonyítva 2,3 százalékkal, 2023 májusához mérten 5,1 százalékkal növekedtek a fogyasztói árak az idei ötödik hónapban, az elmúlt egy évben (2023. június – 2024. május) pedig átlagban 7,6 százalékkal emelkedtek az előző egy évhez (2022. június – 2023. május) képest.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


A Román Nemzeti Bank (BNR) legutóbbi jelentésében a korábbi 4,7 százalékról 4,9 százalékra módosította az idei évre szóló inflációs előrejelzését, 2025 végére pedig 3,5 százalékos pénzromlást jósolt.

Mugur Isărescu májusban elmondta, hogy a februárban előre jelzettnél lassabb ütemben, de csökken az infláció, és várhatóan 2025 végén, 2026 elején a jegybanki célsávba kerül vissza. Pozitív jelenségnek nevezte, hogy az infláció csökkenését elsősorban a maginfláció mérséklődése határozza meg. „Ez azt bizonyítja, hogy a monetáris politika működik. Ezt mi túlságosan nem szigorítottuk, de nem is lazítottuk, hogy elkerüljük az inflációs kilengéseket. Úgy próbáljuk csökkenteni az inflációt, hogy közben elkerüljük a recessziót” – idézte a jegybank kormányzóját az Agerpres hírügynökség.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!