Hirdetés

Július elsejétől 3700 lej a bruttó minimálbér

Jóváhagyta a kormány csütörtöki ülésén a bruttó minimálbér 3300 lejről 3700 lejre emelését – jelentette be az ülést követő sajtótájékoztatón a kormányszóvivő. Mihai Constantin emlékeztetett, hogy az intézkedés július 1-től lép hatályba.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 1 perc
Július elsejétől 3700 lej a bruttó minimálbér
Illusztráció Fotó: László F. Csaba

Az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint a kormány azt is jóváhagyta, hogy a jelenlegi 200 lejről 300 lejre nőjön a minimálbér adómentes része. A szóvivő szerint mintegy 760 ezer munkavállaló kap jelenleg minimálbért, a két intézkedés azonban több mint 1,8 millió alkalmazottat érint, „mindenkit, akinek a fizetése 3300 és 3700 lej között mozog”. A munkaügyi minisztérium csütörtöki közleménye szerint a bruttó minimálbér átlagban havi 168 órás munkaidőre alkalmazandó, és 22,024 lejes órabérnek felel meg. A nettó minimálbér 2363 lejre nő.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


A csütörtöki kormányülés elején Marcel Ciolacu miniszterelnök közölte, hogy a munkaügyi minisqztérium szakemberei a társadalmi partnerekkel közösen dolgoznak az európai minimálbér-irányelv átültetésén, aminek novemberig meg kell történnie. A minimálbér megállapításakor figyelembe veszik majd a vásárlóerőt, a bruttó átlagkeresetet és a munka termelékenységét – idézte Ciolacu nyilatkozatát a hírügynökség.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!