Hirdetés

Jóval kevesebb lakást építettek az első negyedévben, mint tavaly ilyenkor

Az első negyedévben 7,1 százalékkal csökkent a romániai építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint – közölte hétfőn az Országos Statisztikai Intézet (INS). Ugyanakkor az adatokból kiderül: a lakóépületekből 34,1 százalékkal épült kevesebb idén, mint 2023 első három hónapjában.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 1 perc
Jóval kevesebb lakást építettek az első negyedévben, mint tavaly ilyenkor
Illusztráció Fotó: Veres Nándor

Az építkezéseket tekintve az év első három hónapjában az adatok 7,9 százalékos csökkenést mutatnak 2023 azonos időszakához képest. A nyers adatok szerint a lakóépületek terén 34,1 százalékos volt a csökkenés, a nem lakás rendeltetésű épületek terén pedig 1,6 százalék.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Az infrastrukturális építmények tekintetében 6,8 százalékkal nőtt a termelés. A naptárhatástól megtisztított adatok éves összevetésben 31,8 százalékos csökkenést mutatnak a lakásépítés, és 9,2, illetve 1,5 százalékos növekedést az infrastrukturális építmények és a nem lakás rendeltetésű épületek terén. Márciusban a nyers adatok szerint 3,5, a naptárhatástól megtisztított adatok szerint pedig 1,2 százalékkal csökkent a romániai építőipar teljesítménye 2023 azonos időszakához viszonyítva.
Februárhoz képest a nyers adatok az építőipari termelés 43,7 százalékos, a naptárhatástól megtisztított adatok pedig a 9,1 százalékos növekedését mutatták márciusban – idézte a közleményt az MTI.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!