Jelentősen több energiát termeltek idén a napelemek

Az év első nyolc hónapjában 2,57 milliárd kilowattóra (kWh) villamos energiát termeltek a fotovoltaikus erőművek, ami 60,5 százalékkal több a tavalyi év ugyanezen időszakában jegyzettnél – közölte hétfőn az Országos Statisztikai Intézet (INS).

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 1 perc
Jelentősen több energiát termeltek idén a napelemek
Illusztráció Fotó: freepik.com

A termelt napenergiára vonatkozó adatok a prosumerek által előállított mennyiséget is magukban foglalják. A szélerőművek termelése ezzel szemben 16,9 százalékkal 4,10 milliárd kWh-ra csökkent idén január és augusztus között tavalyhoz viszonyítva.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

A vízi erőművek áramtermelése 24,7 százalékkal 10,59 milliárd kWh-ra, az atomerőműveké 4,2 százalékkal 7 milliárd kWh-ra csökkent, a hőerőművek termelése azonban 1,1 százalékkal 11,37 milliárd kWh-ra nőtt. Az év első nyolc hónapjában a belföldi áramtermelés 5,4 százalékkal 11,33 millió tonna kőolaj-egyenértékre (toe) csökkent, az import pedig 0,9 százalékkal 10,02 millióra toe-re nőtt. Január és augusztus között 2023 azonos időszakához képest Románia villamosenergia-fogyasztása 1,4 százalékkal 33,56 milliárd kilowattórára nőtt. A gazdaság áramfogyasztása 1,1 százalékkal, a lakosságé 2,9 százalékkal nőtt, míg a közvilágítás fogyasztása 3,4 százalékkal csökkent – idézte a közleményt az Agerpres hírügynökség.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!