Hirdetés

Jelentős mennyiségű tehéntejimportra szorul az ország, hiába nő a hazai termelés

Az idei év első két hónapjában 192 982 tonna tehéntejet gyűjtöttek be a feldolgozóüzemek Romániában, 4,8 százalékkal többet, mint a tavalyi év hasonló időszakában, míg a nyerstej-import 34,3 százalékkal emelkedett, elérve a 26 593 tonnát – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) által közzétett adatokból.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 1 perc
Jelentős mennyiségű tehéntejimportra szorul az ország, hiába nő a hazai termelés
Illusztráció Fotó: Hodgyai István

A vizsgált időszakban a legnagyobb termelésnövekedést a sajt- és túróféléknél (18,1 százalék) jegyezték, az első két hónapban összesen 17 065 tonnát állítottak elő, ebből 16 572 tonnát tehéntejből. Februárban 1,9 százalékkal csökkent januárhoz mérten a feldolgozóüzemek által begyűjtött tej mennyisége, viszont 7,6 százalékkal nőtt tavaly februárhoz képest.


Hirdetés


Havi összevetésben a sajt- és túrófélék előállítása csökkent a legnagyobb mértékben, 3,1 százalékkal, elérve a 8399 tonnát, a legnagyobb mértékű (4,8 százalékos) növekedést pedig a vajnál jegyezték, amelyből 916 tonnát állítottak elő februárban.

Ugyanakkor a nyers tej importja 1 százalékkal 13 361 tonnára emelkedett februárban januárhoz mérten. Tavaly februárhoz képest az idei második hónapban a tejfeldolgozók 7,6 százalékkal nagyobb mennyiségű tehéntejet vettek át. A legnagyobb termelésnövekedést (25,5 százalék) a vajnál jegyezték. A nyers tej importja 40,5 százalékkal nőtt februárban 2023 februárjához mérten – idézte a közleményt az Agerpres hírügynökség.Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!