Hirdetés

Hiába csökkent kissé a mértéke, még mindig Romániában a legnagyobb az infláció

Az áprilisi 2,6 százalékról májusban 2,7 százalékra nőtt az infláció az Európai Unióban, és Románia már az ötödik egymást követő hónapban a legmagasabb inflációval rendelkező tagállam – derült ki az Eurostat kedden közzétett adataiból.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 2 perc
Hiába csökkent kissé a mértéke, még mindig Romániában a legnagyobb az infláció
Illusztráció Fotó: Steve Buissinne , Pixabay

Ezek szerint áprilisban Litvániában (0 százalék), Finnországban (0,4) és Olaszországban (0,8) volt a legalacsonyabb, Romániában (5,8), Belgiumban (4,9) és Horvátországban (4,3) pedig a legmagasabb a fogyasztói árak éves növekedése. Az euróövezetben az áprilisi 2,4 százalékról 2,6 százalékra nőtt az éves infláció májusban.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Az Eurostat adatai ugyanakkor azt mutatják, hogy az energia és az élelmiszerek nélkül számított maginfláció az áprilisi 2,8 százalékról 2,9 százalékra emelkedett. Az alkoholok és dohánytermékek ára nélkül számított éves euróövezeti maginfláció szintén 2,9 százalékra nőtt az idei ötödik hónapban – idézte a közleményt az Agerpres.

A hírügynökség emlékeztetett: az Országos Statisztikai Intézet korábbi közlése szerint

Romániában az áprilisi 5,9 százalékról májusban 5,12 százalékra csökkent az éves infláció.

Az élelmiszerek 1,24 százalékkal, a nem élelmiszer jellegű termékek 6,38 százalékkal drágultak, a szolgáltatások díja 9,29 százalékkal nőtt 2023 májusához képest. Az INS adatai szerint

2023 decemberéhez viszonyítva 2,3 százalékkal, 2023 májusához mérten 5,1 százalékkal növekedtek a fogyasztói árak

az idei ötödik hónapban, az elmúlt egy évben (2023. június – 2024. május) pedig átlagban 7,6 százalékkal emelkedtek az előző egy évhez (2022. június – 2023. május) képest.

A Román Nemzeti Bank (BNR) legutóbbi jelentésében a korábbi 4,7 százalékról 4,9 százalékra módosította az idei évre szóló inflációs előrejelzését, 2025 végére pedig 3,5 százalékos pénzromlást jósolt.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!