Hirdetés

Hét negyven év fölötti alkotót támogat az Iskola Alapítvány

Negyven év feletti alkotók számára hirdetett irodalmi ösztöndíjat az Iskola Alapítvány márciusban. Az egy évre szóló alkotói támogatásra három hét alatt 123 pályázat érkezett Erdélyből. Eredményt hirdettek: hét alkotót támogatnak – közölte csütörtökön az RMDSZ.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 2 perc
Hét negyven év fölötti alkotót támogat az Iskola Alapítvány
Fotó: rmdsz.ro


Mint részletezték: a pályázat célja, hogy hozzájáruljanak az erdélyi magyar kultúrát gazdagító szépirodalmi művek létrehozását ösztönző alkotói feltételekhez, illetve hogy kifejezésre juttassák az irodalom társadalmi közmegbecsülését. A közlemény Nagy Zoltán Leventét, a pályázatot kiíró Iskola Alapítvány elnökét idézte.


Hirdetés


„A Kolozsvári Ünnepi Könyvhét szervezőjeként az erdélyi irodalmi, könyvkiadói élet aktív résztvevőjévé vált az alapítvány. Úgy láttuk, egy szenior alkotók számára szóló támogatási program hiánypótló lehet az erdélyi kulturális és irodalmi élet számára” – fogalmazott az alapítvány elnöke.

Az ösztöndíjak odaítéléséről öttagú szakmai kuratórium döntött, melynek tagjai: Balázs Imre József (költő, irodalomkritikus), Egyed Emese (költő, irodalomtörténész), László Noémi (költő, műfordító), Lövétei Lázár László (költő, műfordító), Karácsonyi Zsolt (költő, író, műfordító).

Karácsonyi Zsoltot, a zsűri elnökét is idézték. „A több mint 120 pályázó soraiból mintegy harminc szerző pályázata jutott a legjobbak közé, ezen a körön belül is kialakult egy erős élboly, közülük kerültek ki a nyertesek. Költői vagy prózaírói alkotói tervekkel egyaránt szép számban pályáztak, az ösztöndíjkiírás egyértelműen megmozgatta a kortárs erdélyi irodalom alkotóit. Izgalmas, jelentős művekre számíthatnak az olvasók.”

Az első alkalommal kiosztott ösztöndíjakat a 2024/25-ös időszakra az alábbi hét alkotó nyerte el: Fischer Botond, Zsidó Ferenc, Borsodi L. László, Papp Attila Zsolt, Szántai János, Király Zoltán, Dimény H. Árpád.

A díjazott alkotók a következő egy évben havi 4000 lej értékű támogatást kapnak. Az ösztöndíj megvalósulását a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatja  – olvasható a közleményben.Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!