Egészségügyi miniszter: nincs paracetamol- és ibuprofenhiány az országban

Mintegy húsz helyi és nemzetközi gyógyszergyártó cég megerősítette kedden az Egészségügyi Minisztérium és az Országos Gyógyszerügynökség képviselőivel tartott találkozón, hogy elegendő készlet áll rendelkezésre az ibuprofent, paracetamolt, antivirális hatóanyagot (oseltamivir) és antibiotikumokat (amoxicillin + klavulánsav) tartalmazó gyógyszerekből, beleértve a gyermekgyógyászati változatokat is.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Becsült olvasási idő: 1 perc perc
Egészségügyi miniszter: nincs paracetamol- és ibuprofenhiány az országban
Alexandru Rafila egészségügyi miniszter Fotó: Alexandru Rafila Facebook-oldala

A romániai gyógyszergyártók munkáltatói szövetsége (PRIMER) keddi közleményében közölte: a megbeszélésen konkrét számadatokkal erősítették meg, hogy ezekből a készítményektől elegendő van raktáron. Arra is rámutattak, hogy valamennyi gyógyszergyártó még tavaly növelte e készítmények gyártási mennyiségét, hogy kielégítse a keresletet. A szövetség hangsúlyozta továbbá, hogy a gyógyszeriparban nincsenek eltérő standardok, minden gyógyszer – kereskedelmi névtől függetlenül – ugyanazt a hatóanyagot tartalmazza, és a hatékonyság, minőség és biztonság mindegyik esetében biztosított.

A PRIMER arra is felhívta a figyelmet, hogy

kerülni kell a gyógyszerkészítmények pánikszerű felvásárlását és felhalmozását, mivel ez valóban megszakítást idézne elő az ellátás folyamatosságában. 

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter a gyógyszerforgalmazókkal tartott keddi találkozója után kijelentette, hogy Romániában nincs paracetamol- és ibuprofenhiány – tájékoztat az Agerpres hírügynökség. 

– A következtetés az, hogy nincs paracetamol- és ibuprofenhiány. Más országokhoz képest Romániában jelenleg nincsenek ilyen problémáink, mivel a hazai gyógyszergyárak itt, az országban gyártják ezeket a hatóanyagokat, mind a felnőtt-, mind a gyermekgyógyászati változatokat – mondta az egészségügyi tárca vezetője.

Korábbi körképünkben viszont a miniszter és a szaktárca által elmondottak szöges ellentétét tapasztaltuk. Mint beszámoltunk róla, globális gyógyszerhiánytól hangosak a közösségi oldalak, kétségbeesett szülők keresik a már lassan sehol sem található, légúti betegségekre használatos gyógyszereket gyermekeiknek, és nyakunkon az influenzajárvány. A helyzet kilátástalannak tűnhet, ám a szakemberek óva intenek a pániktól, a fokozott odafigyelést és a tudatos gyógyszervásárlást szorgalmazzák. Kapcsolodó cikkünket ide kattintva olvashatja el.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!