Hirdetés

Csehy Zoltán költőnek ítélték az idén alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélte a szakmai kuratórium az idén alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat – jelentette be csütörtökön a Látó szépirodalmi folyóirat.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 2 perc
Csehy Zoltán költőnek ítélték az idén alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat
Fotó: Látó szépirodalmi folyóirat közösségi oldala

A Marosvásárhelyen szerkesztett folyóirat és a marosvásárhelyi Aranka György Alapítvány pár hete közölte, hogy díjat alapít a 64 éves korában elhunyt Kossuth-díjas erdélyi magyar költő emlékére. „Kovács András Ferenc életműve kiemelkedő helyet foglal el a jelenkori magyar lírában, és meggyőződésünk szerint fontos, értékes példa marad a kortársak és utódok számára is” – írták.


Hirdetés

A 2024-es díjazott kilétét csütörtökön ismertették, a Látó Facebook-oldalán közzétett bejelentés szerint a díjátadó ünnepséget szombaton 17 órától tartják Marosvásárhelyen, a Studium Hubban.

A rendezvényen Markó Béla költő mond köszöntőbeszédet és Mészáros Márton irodalomtörténész tart előadást Kovács András Ferenc költészetéről. Laudációt mond Balázs Imre József költő, közreműködnek Gecse Ramóna, Nagy Dorottya és Tollas Gábor színművészek.

Az alapítók ismertetője szerint a kitüntetésben azon 65. életévüket be nem töltött, magyar nyelven alkotó költők részesülhetnek, akiknek költészetére jellemző a nyitottság, a formai fegyelem, a kíváncsiság, a más kultúrákban való megmerítkezés, a nyelv mesteri kezelése, a társadalmi-közéleti érzékenység.

A 2000 eurós pénzjutalommal járó díjat évenként egyszer adják át a szakmai kuratórium döntése alapján Marosvásárhelyen, támogatói Maros megye önkormányzata és a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal. A decemberben elhunyt Kovács András Ferencre csütörtökön, a magyar költészet napján Kolozsváron, Nagyváradon és Sepsiszentgyögyön is rendezvényekkel emlékeznek – írta az MTI.

Csehy Zoltán felvidéki magyar költő, műfordító, irodalomtörténész, kritikus 1973. november 26-án született Pozsonyban. 1998-ban magyar–latin szakon végzett a pozsonyi Comenius Egyetemen, majd a budapesti ELTE-n doktorált. Költőként vált ismertté, majd számos műfordításkötete látott napvilágot, magyarította többek közt az ókori erotikus költészet gyöngyszemeit. Tanulmányait, esszéit szintén publikálta kötetben, kritikái különféle irodalmi folyóiratokban, zenei tárgyú írásai a pozsonyi Új Szóban jelentek meg. 1992–1993-ban az Irodalmi Szemle szerkesztője volt. 2002-től a pozsonyi Comenius Egyetem oktatója. 2009-ben József Attila-díjjal, 2020-ban Déry-díjjal tüntették ki. 2022-ben a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia Irodalmi Osztálya tiszteleti tagjává választották.Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!