Hirdetés

Csaknem kétezer sofőr bukott le, mert pszichoaktív szereket használt

Az év elejétől mostanig csaknem kétezer sofőrt ért pszichoaktív szerek hatása alatt történő gépjárművezetésen a rendőrség.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 1 perc
Csaknem kétezer sofőr bukott le, mert pszichoaktív szereket használt
Illusztráció Fotó: Michael Anderson Vincent, Pixabay

A Román Rendőr-főkapitányság keddi közleménye szerint idén január 1. és augusztus 20. között 1938 esetben állapították meg a rendőrök a pszichoaktív szerek hatása alatt történő gépjárművezetés bűncselekményét, ami 3 százalékkal több a tavaly ebben az időszakban jegyzettnél. 2022 első nyolc hónapjában 1880 ilyen bűncselekményt észleltek, tavaly egész évben pedig 2866-ot.

Alkoholos befolyásoltság alatti járművezetésre 5375 esetben volt példa 2023. január 1. és augusztus 20. között. Ez a szám csökkent a 2022-ben ebben az időszakban jegyzett 5948-hoz képest. Tavaly egész évben 9105 ilyen bűncselekményt állapított meg a rendőrség.

A közleményben figyelmeztetnek, hogy az alkohol és a kábítószer hátrányosan hat a vezetési képességre, rontja a veszély- és távolságfelmérési képességet.

Az elmúlt időszakban folytatott ellenőrzések során a közlekedésrendészet munkatársai felhívták a gépkocsivezetők figyelmét arra az új törvényi előírásra, amely szerint letöltendő szabadságvesztésre ítélik azokat a halálos közúti balesetet okozó sofőröket, akik alkohol vagy drog befolyása alatt vezettek. Ilyen esetekben a kiszabott szabadságvesztés végrehajtása nem függeszthető fel – idézte a közleményt az Agerpres hírügynökség.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!