Azeri földgázt termelhet ki a MOL-csoport

Azerbajdzsáni földgázkészletek kitermelésére vonatkozó kereskedelmi megállapodásokat kötött a MOL-csoport vegyesvállalati partnereivel – közölte kedden lapunkkal az olaj- és gázipari vállalat.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 2 perc
Azeri földgázt termelhet ki a MOL-csoport
Megállapodtak. Az első kitermelőkút fúrása már elkezdődött Fotó: MOL-csoport

A közlemény szerint a SOCAR és a BP után a MOL-csoport a harmadik legnagyobb tulajdonos az óriási azerbajdzsáni Azeri-Chirag-Deepwater Gunashli (ACG) mezőben, ahol a kőolajtermelő rétegek alatt és felett gázkészleteket azonosítottak. A partnerek most ezek kitermeléséről és kereskedelmi célú hasznosításáról állapodtak meg. Emellett a MOL és a SOCAR szándéknyilatkozatot írt alá, amelynek célja további, szénhidrogén-feltárásra vonatkozó együttműködési lehetőségek kiaknázása Azerbajdzsánban.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

A kereskedelmi megállapodások kiegészítik az ACG termelésmegosztásra vonatkozó már meglévő szerződését (PSA), lehetővé téve a partnerek számára az ACG-mező gázkészleteinek feltárását, felmérését, fejlesztését és kitermelését. Az ACG-ben lévő gázkészletek jelentősnek mutatkoznak, mennyiségük elérheti akár a 4 ezer milliárd köblábot (kb. 112 milliárd köbméter).

Az első termelőkút fúrása már elkezdődött a West Chirag-platformról, a gáztermelés megkezdése pedig 2025-re várható. A kút szerepe fontos, mivel a kitermelés révén lehetővé teszi a gázkészletek felmérését, ami segítséget jelent a jövőbeni fejlesztési tervekhez. Az ünnepélyes aláírásra Bakuban került sor az 1994-ben aláírt ACG-megállapodás (ACG PSA) 30. évfordulóján – írták.

Azeri földgázt termelhet ki a MOL-csoport
Hernádi Zsolt és Rovshan Najaf. Aláírták a szerződést

Emellett Hernádi Zsolt, a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója és Rovshan Najaf, a SOCAR elnöke szándéknyilatkozatot írt alá Bakuban, amelynek célja további, szénhidrogén-kutatásra vonatkozó együttműködési lehetőségek feltárása a Shamakhi-Gobustan régióban. A megállapodás értelmében a MOL-csoport szándékát fejezte ki, hogy tapasztalatai, technikai és kereskedelmi ismeretei, valamint anyagi forrásai révén hozzájárul Azerbajdzsán szénhidrogén-kitermelésének további fejlesztéséhez. Az azeri érdekeltség rugalmasságot biztosít a MOL számára abban, hogy döntsön arról, harmadik félnek értékesíti-e az ACG-ben kitermelt kőolaj-részesedését Ceyhan kikötőjében, vagy a MOL-csoporton belül a kelet-közép-európai régióban felhasználva járuljon hozzá Európa energiaellátás-biztonságához és növelje a vállalat kőolaj-beszerzésének rugalmasságát – olvasható a közleményben.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!