Az első negyedévben kevesebb építési engedélyt adtak ki lakóépületekre, mint tavaly ugyanilyenkor

Az év első három hónapjában 7,2 százalékkal kevesebb építési engedélyt adtak ki lakóépületekre Romániában, mint 2023 ugyanezen időszakában – közölte hétfőn az Országos Statisztikai Intézet (INS).

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 1 perc
Az első negyedévben kevesebb építési engedélyt adtak ki lakóépületekre, mint tavaly ugyanilyenkor
Illusztráció Fotó: rmdsz.ro

Az intézmény adatai szerint januártól március végéig 7422 építési engedélyt adtak ki lakóingatlanokra. Az ország fejlesztési régióinak többségében csökkent a lakóingatlanokra kiadott építési engedélyek száma, növekedést csak a nyugati és délnyugat-olténiai régióban regisztráltak. Idén márciusban 3037 építési engedélyt adtak ki lakóingatlanra (18,8 százalékkal, 481-gyel többet, mint februárban), 701 531 négyzetméter hasznos alapterületre (+10,4 százalék).


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

A lakóépületekre kiadott összes építési engedély 70,9 százalékát vidéki településeken igényelték. Az INS szerint az idei harmadik hónapban 598 építési engedélyt adtak ki nem lakáscélú épületekre (+17,3 százalék 2023 márciusához képest), összesen 321 477 négyzetméter hasznos alapterületre (+44,3 százalék). Az előző hónaphoz mérten 98 623 négyzetméterrel nagyobb hasznos alapterületre adtak ki építési engedélyt. 
2023 márciusához mérten idén márciusban 9,2 százalékkal csökkent a lakóépületekre kiadott engedélyek száma, és 16 százalékkal a hasznos alapterületé. A nem lakáscélú épületekre kiadott engedélyek számqa 10,2 százalékkal csökkent, a hasznos alapterületé viszont 17,8 százalékkal nőtt éves összevetésben – idézte a közleményt az Agerpres hírügynökség.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!