Hirdetés

A romániaiak munkaideje az egyik leghosszabb az EU-ban

Tavaly az uniós országok 20 és 64 év közötti munkavállalói hetente átlagban 37,5 órát dolgoztak – derül ki az Európai Unió (EU) statisztikai hivatalának szerdán közzétett adataiból. Ennél Romániában jóval többet kell dolgozni.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 1 perc
A romániaiak munkaideje az egyik leghosszabb az EU-ban
Illusztráció Fotó: Janno Nivergall, Pixabay

Az Eurostat kimutatása szerint jelentős eltérések vannak ezen a téren a tagállamok között. A heti munkaórák száma Görögországban (41 óra), Lengyelországban (40,4), illetve Romániában és Bulgáriában (egyaránt 40,2) volt a legnagyobb.
Ezzel szemben Hollandiában 33,2, Németországban 35,3, Dániában 35,4 óra volt a heti munkaidő. Románia élen jár az EU-ban a részmunkaidőben foglalkoztatottak heti munkaidejét tekintve is: a listát Svédország és Románia vezeti 26,4, illetve 26,2 órával, és Portugália zárja 18,6 órával. A munkavállalókkal és önálló vállalkozókkal kapcsolatos statisztikák összehasonlításából kiderül, hogy az alkalmazottakkal rendelkező önálló vállalkozók dolgoznak a legtöbbet hetente, 47,5 órát, őket az alkalmazottakkal nem rendelkező önálló vállalkozók követik 40,7 órával, az alkalmazottak munkaideje pedig 36,7 óra – idézte a közleményt az Agerpres hírügynökség.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!