Hirdetés

A legfelsőbb bíróság szerint alkotmányellenesen tiltották be a pénznyerő gépeket a tizenötezernél kevesebb lakosú településeken

A legfelsőbb bíróság megtámadta az alkotmánybíróságon a büntető törvénykönyvnek azt a módosítását, amellyel a jogalkotók szabályozni kívánták a szerencsejátékok betiltását a 15 ezernél kevesebb lakosú településeken.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 1 perc
A legfelsőbb bíróság szerint alkotmányellenesen tiltották be a pénznyerő gépeket a tizenötezernél kevesebb lakosú településeken
Illusztráció Fotó: Hargita Népe Archív

Csütörtöki közleménye szerint a legfelsőbb bíróság arra hivatkozva támadta meg a jogszabályt, hogy elfogadásakor a parlament nem tartotta be a kétkamarás törvényhozás alkotmányos elvét.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

A törvénytervezet ugyanis eredeti formájában a büntető törvénykönyv 335. cikkét módosította, előírva, hogy szabadságvesztéssel büntetendő a mezőgazdasági munkagépek jogosítvány nélküli vezetése. A szenátus első házként elutasította ezt a jogszabályavaslatot, amelynek szövegébe a képviselőházi vita során bekerült két újabb cikkely.
Ezek egyike előírja, hogy a pénznyerő automatákat a 15 ezer fősnél kisebb településekről kitiltó előírás megsértése bűncselekménynek minősül és három hónaptól egy évig terjedő szabadságvesztéssel vagy bírsággal büntetendő. A másik cikkely bűncselekménynek minősíti a lakosság számát meghamisító polgármesteri igazolás kiállítását is, ami hat hónaptól három évig terjedő börtönnel büntetendő.
A legfelsőbb bíróság szerint ezek a módosítások azért sértik a kétkamarás törvényhozás alkotmányos elvét, mert a képviselőházban bevezetett két cikkelyt a szenátus nem vitatta meg – írta az Agerpres hírügynökség.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!