Svédországban megoldásként tekintenek a barnamedve-vadászatra

Svédország engedélyezte, hogy az éves barnamedve-vadászat során a populáció húsz százalékát, közel ötszáz egyedet kilőjenek. Ez a nagyvadak számát körülbelül kétezerre csökkentené ott, ami közel 40 százalékkal kevesebb egyedet jelenthet 2008 óta.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Svédországban megoldásként tekintenek a barnamedve-vadászatra
Képünk illusztráció Fotó: pexels.com

A Guardian szerdai cikke szerint a svéd barnamedve-populáció az 1920-as években volt a minimumon, majd a környezetvédelmi intézkedések révén 2008-ra elérte a 3300 egyedet. Épp ezért az utóbbi években jelentősen növelték a vadászati kvótákat, tavaly például rekordszámú, 722 medvét kaptak puskavégre.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

A svéd kormány a barna medvék vadászatát a vadgazdálkodási politikájával indokolja, amely az emberek és a nagyragadozók közötti egyensúly fenntartását célozza. Magnus Rydholm, a Svéd Vadászati és Vadgazdálkodási Szövetség kommunikációs igazgatója úgy fogalmazott a Guardian cikkében, hogy

a vadászat a helyi vadászati egyesületek felügyelete alatt zajlik, és célja, hogy a medvék populációját kontroll alatt tartsák, így védelmet nyújtva a farmállatoknak és a terményeknek.

Az intézkedés ellenzői szerint ez azonban „tiszta trófeavadászat”, ami ellentétes az EU élőhelyvédelmi irányelvével. Úgy vélik, a magas vadászati kvóta veszélyezteti a medvék populációját, és ha a vadászat ilyen ütemben folytatódik, a populáció a fenntartható szint alá csökkenhet.

Eközben Romániában a barna medvék jelenléte évek óta egyre nagyobb problémát jelent. 2024-ben a romániai barnamedve-populáció becsült nagysága 7500 és 8100 egyed között van. Ez a populáció az Európai Unió legnagyobb barnamedve-állománya, és ennek nagy része a Kárpátoknál lévő négy megyére (Hargita, Kovászna, Maros, Brassó) koncentrálódik​. Az utóbbi években egyre több medvetámadás történt, ami miatt a helyi közösségek és gazdák egyre nagyobb nyomás alatt vannak.

Mint beszámoltunk róla, július közepén fogadták el a rendkívüli parlamenti ülésszakon a korábban az RMDSZ által kidolgozott, medvékre vonatkozó törvényt. A tervezet 426 egyedre megelőzési vadászati kvótát, 55 egyedre pedig beavatkozási kvótát ír elő 2024-re és 2025-re az emberek elleni támadások és a medvék okozta károk megelőzése érdekében. Ehhez azonban tragédiának kellett történnie, mivel a törvény elfogadása előtt medvetámadás áldozata lett egy 19 éves lány a Bucsecs-hegységben. Egyébként összesen 170 medvét lőhetnek ki idén a három székelyföldi megyében: a Háromszékre jutó kvóta 54, Hargita megyére 73, Maros megyére pedig 43 egyed.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!