Hirdetés

Elfogadta a képviselőház az RMDSZ törvénytervezetét, közel 500 medvét lőhetnek ki

Elfogadták a rendkívüli parlamenti ülésszakon a korábban az RMDSZ által kidolgozott, medvékre vonatkozó törvényt. A múlt hét kedden tragédiával végződött medvetámadás miatt hétfőn délután rendkívüli parlamenti ülésszakot hívtak össze Bukarestben, ahol az RMDSZ törvénytervezetét tárgyalták és fogadták el. A jogszabályt kisebb módosításokkal együtt hagyták jóvá. 

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Elfogadta a képviselőház az RMDSZ törvénytervezetét, közel 500 medvét lőhetnek ki
Képünk illusztráció Fotó: Veres Nándor

A jogszabályjavaslat 214 támogató és hét ellenszavazatot kapott, 23 képviselő tartózkodott, egy pedig nem szavazott. A tervezet 426 egyedre megelőzési vadászati kvótát, 55 egyedre pedig beavatkozási kvótát ír elő 2024-re és 2025-re az emberek elleni támadások és a medvék okozta károk megelőzése érdekében. Mint ismert, múlt hét kedden medvetámadás áldozata lett egy tizenkilenc éves lány a Bucsecs-hegységben, a tragédiát követően a medvét kilőtték. 

Tánczos Barna szenátor, volt környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter szerint az RMDSZ korábban – a tragédia előtt – jelezte a kormánynak, hogy ott az asztalon hever a törvénytervezet, amely megoldást jelenthet a medvékre.

Jó hír, hogy elfogadták az általunk korábban kidolgozott törvényt

– kezdte lapunknak adott nyilatkozatában a szenátor. Szerinte néhány hét, és a Hivatalos Közlönyben is megjelenik a törvény. – Látható volt a társadalom és a média nyomása a kormányra, a rendkívüli parlamenti ülésszak összehívásában.

– A törvénytervezet lehetővé teszi a következő két évre 426 egyed vadászatát és 55 egyed azonnali kilövését, illetve a kvóta elfogadásához 2026-tól miniszteri rendelet kell.

Sajnos tragédiának kellett bekövetkeznie ahhoz, hogy előkerüljön valahonnan a kormánypárti politikusok bátorsága.

Korábban aláírtam a törvényt, a jelenlegi környezetvédelmi miniszternek az lett volna a feladata, hogy megjelentesse a Hivatalos Közlönyben, de akkor megijedt a zöldek nyomásától és visszakozott – fejtette ki véleményét Tánczos, aki szerint a jelenlegi miniszter korábban azokra a zöldekre hallgatott, akik számára a medve élete fontosabb az emberi életnél. A szenátor számára teljesen érthetetlen a környezetvédő aktivisták hozzáállása ezen a téren. Úgy véli: elindult egyfajta társadalmi nyomás a zöld szervezetekre is, végre fordulóponthoz értünk az ügyben. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

– Sajnos ehhez tragédia kellett, hogy bekövetkezzen, de ez nem precedens nélküli eset, hiszen a kóbor kutyák ellen akkor léptek fel, amikor kisgyerek halt meg Bukarest egyik parkjában. A medvék ellen pedig akkor lépnek fel, ha egy tizenkilenc éves lány esik áldozatul. Amikor erdészek, állattartó gazdák és haszonállatok esnek áldozatul a medvetámadásoknak, akkor senki nem tesz semmit – hangsúlyozta Tánczos Barna.

Mint ismert, július 9-én kedden egy nöstény medve halálra marcangolt egy 19 éves iaşi-i fiatal nőt a Bucsecs-hegységben levő Jepii Mici túraösvényen. Az állatot később kilőtték, miután többször is rátámadt a holttestet lehozni próbáló mentőcsapatokra. 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!