Hirdetés

Hargita Megye Tanácsa is részt vállal a környezettudatos jövő építésében

A bulgáriai Gabrovóban tartottak partnertalálkozót a Green Youth Empowerment projekt tagjaival áprilisban. A jövő zöldmunkahelyeinek megteremtését is célzó program eseményén négy szervezet és nyolc intézmény volt jelen Szlovéniából, Görögországból, Magyarországról, Bulgáriából, Spanyolországból, Olaszországból, Litvániából, Hargita megyét pedig a megyei tanács két munkatársa képviselte – tájékoztat közleményében Hargita Megye Tanácsának sajtószolgálata.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Hargita Megye Tanácsa is részt vállal a környezettudatos jövő építésében
Hargita megyét a megyei tanács két munkatársa képviselte Fotó: Hargita Megye Tanácsának sajtószolgálata

Mint írják, a Green Youth Empowerment projekt fő célja, hogy támogassa a fiatalokat a jövő zöld munkahelyeinek megteremtésében a zöld európai társadalomban, a Covid-19-válságra adott polgári válaszként. A projekt további céljai közé tartozik az, hogy elősegítse a fiatalok Európa zöld jövőjével és a zöldmunkahelyekkel kapcsolatos döntéshozatalban való részvételét helyi, nemzeti és nemzetközi szinten.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

A bulgáriai Gabrovóban tartott találkozó első napján meglátogatták az Etar szabadtéri etnográfiai múzeumot, ahol a gabrovói hagyományos kézművesmesterségeket mutatja be, és azt, hogyan használták a víz hajtóerejét. A város a Yantra folyó mentén alakult ki, és a víz volt az, ami a múltban a Balkán-térség egyik legnagyobb ipari központjává segítette a várost. Ezután a város önkormányzatához látogattak, ahol Mariya Yozova, a polgármester helyettese ismertette Gabrovót, jelenlegi projektjeit, látványosságait és zöld projektjeit a csapata segítségével. A jelen lévő partnerországok képviselői pedig bemutatták a projekttel kapcsolatos feladataikat, tevékenységüket, a projekt elveinek a helyi lehetőségekhez való illesztésének lehetőségeit. 

Gabrovóban hangsúlyt helyeznek az utcai világítás energiatakarékos korszerűsítésére, a levegő minőségének ellenőrzésére és megőrzésére digitális eszközök által. Továbbá egy olyan rendszert is bevezettek, ami lehetővé teszi a hulladékanyag visszavásárlását.

Ezután a Humor és Szatíra múzeumot látogatták meg, ahol egy külön termet alakítottak ki arra, hogy interaktív módon neveljék a gyermekeket környezettudatosságra, szelektív hulladékgyűjtésre és komposztálásra.

A második nap első megállója az ipari múzeum volt, ahol a gabrovói termelés történelmével ismerkedhettek meg, valamint az elmúlt évtizedekben történt fejlesztésekkel. 

Következőként egy helyi feltörekvő startupcéget látogattak meg. A Senstate egy környezettechnológiai vállalat, amely adatvezérelt környezetvédelmi és intelligens városi megoldásokat kínál a városok és önkormányzatok környezeti stabilitásának és hatékonyságának javítására a nettó nulla átmenet érdekében. Valós idejű adatokat gyűjt az alkalmazásuk, amely alapján képes előre jelezni és megoldást is kínálni a környezetkárosító tényezőkre, mint a légszennyezés, vízszennyezés és a közlekedés. 

Délután a bomazhite-i Legends vendégházhoz látogattak, amely a zöld turizmust népszerűsíti. A festői környezetben elhelyezkedő falunak ma már kevés lakosa van, de minden évben számos vendége van. Rositsa Bakardjieva, a ház tulajdonosa elmondta, hogy sokan szeretnek ide járni, elszabadulni egy kicsit a várostól és újra a megtalálni a közös hangot a természettel. Egy helyi turisztikai ügynök, Yonka Bakardjieva ismertette a helyhez kapcsolódó legendákat. 

A vendégház szobái tematikusan vannak kialakítva, így mindenki megtalálhatja a hozzá leginkább illőt. 

A megyei tanács projektben részt vevő két tagja számos olyan jó példával tért haza Bulgáriából, amelyet itthon is lehet hasznosítani annak érdekében, hogy Hargita megye egy fenntartható, helyi vállalkozásokat erősítő és munkahelyteremtő régióvá fejlődjön.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!