Bevonták a terméket

Az Országos Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság csütörtöki közleménye szerint garnélarákban és lazacban mutatták ki a Listeria monocytogenes élős­ködő baktériumot. A két terméket visszahívták a Kaufland üzletlánc polcairól.

Vlaicu Lajos
Bevonták a terméket
Fotó: László F. Csaba

István Róbert, a Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság vezetője lapunk kérdésére közölte: a Norvégiából hozott lazacból nem került az üzletlánc Hargita megyei áruházainak polcaira, viszont a Listeria monocytogenes baktériummal fertőzött garnélakonzervből összesen harminc került megyénkbe. A konzervet egy ukrajnai üzemben állítják elő. 

– A termékből tíz a csíkszeredai, tíz a gyergyószentmiklósi és tíz a székelyudvarhelyi üzletbe került, ebből Gyergyószentmiklóson értékesítés előtt visszahívtuk mind a tízet, de Székelyudvarhelyen csupán hetet, míg Csíkszeredában egyet sem sikerült időben visszahívni a fertőzött élelmiszerből, ugyanis mire a fertőzésre fény derült, megvásárolták azokat. Így összesen 17 garnélakonzervet tudtunk visszahívni

– közölte lapunkal István Róbert, megjegyezve, tudomása szerint eddig senki nem jelentett megbetegedést a konzervtől.
Az üzletekbe  visszavihető a megvásárolt termék, erre vonatkozóan a boltok bejáratánál tájékoztató szöveget is kifüggesztettek. A Listeria monocytogenes elsősorban gyo­morpanaszokat okozhat, de súlyosabb esetben akár agyhártyagyulladást is kialakulhat a fertőzött személynél.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!